Чешки политолог: Не Русия, а САЩ са най-голямата заплаха за световния мир

в Свят
Loading...

Не Русия, а САЩ представляват най-голямата заплаха за световния мир, коментира чешкият политолог Яромир Петршик във в.Svobodne Noviny. „САЩ със своята военна агресия, с разгарянето и поддържката на военни конфликти дестабилизира голяма част от света. Затова и най-голямата заплаха за света не е Русия, а именно САЩ“, отбелязва в анализа си Яромир Петршик.

„Изкуството на пропагандата се заключва в умелото разпространяване на полуистини, но как точно Путин може сам за разгори войната в Украйна?“, недоумява Петршик. „Не Русия свали законно избраният президент Виктор Янукович и не Русия накара министър-председателя Арсений Яценюк са започне военна операция срещу жителите на Донбас“, продължава той.

„Нима не бе така: американските „дипломати“ в Киев заплашваха Янукович, ако предприеме насилствени действия срещу демонстрантите? И не бяха ли самите тези „демонстранти“, които след насилствения и нелегитимен преврат в Киев одобриха войната срещу населението на Източна Украйна? И не са ли точно американските „дипломати“ тези, които обвиниха в разгорилата се война Русия?“, задава въпроси Петршик.

Политологът е убеден, че нападението на НАТО над Ирак и Либия „потопи тези страни в хаос“ и сравни убийството на президентите на тези държави с методите на Третия райх. „Такова не е правил даже и Хитлер, когато е покорявал чужди държави“, добави той. Петршик смята, че САЩ са накарали ЕС да въведе срещу Русия безсмислени санкции, които нарушават партньорските отношения между Москва и Брюксел и карат от своя страна Русия да се сближи с Китай.

източник: Фокус

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе