БТА: А защо не опитаме с ядрена бомба?

в България

МЕГА скандална бомба взриви тази нощ Българска телеграфна агенция публикувайки в малките часове (03:25 на 17-ти септември) следната новина: ” България ще погаси голяма част от дълга си за АЕЦ “Белене” до края на годината, заяви руски зам.-министър

За да прочетете целия текст на тази новина, трябва да сте абонирани за новините на БТА.

Много “български медии” посрещнаха тази сутрин читателите си със следното позоваване на БТА:

“Разбира се, тази сума е доста голяма за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения”, отбеляза Герасимов, като обясни, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият, в размер на 400 милиона евро, ще бъде платен на “руската страна до края на годината”, посочи той.”

ВЯРНО ЛИ Е ТОВА? БТА се позовава на ИТАР-ТАСС. Да видим какво съобщава руската информационна агенция?

Снимката е от сайта на Министерство на енергетиката. В средата е министър Теменужка Петкова, а в дясно – зам.-министърът на финансите на Русия

Публикацията на ИТАР-ТАСС е от 16-ти септември, в 23:08 часа. Понеже Руската федерация не превърта часовниците си на лятно време София и Москва се намират в един и същи часови пояс сега. Това означава, че публикацията на ИТАР-ТАСС е изпреварила тази на БТА с ЧЕТИРИ часа и 17 минути. Ето я и самата нея:

Герасимов: участие РФ в строительстве газового хаба в Болгарии зависит от гарантий

Российская сторона будет рассматривать все предложения болгарской стороны, которые могли бы убедить наш хозяйствующий субъект, заверил первый замминистра юстиции РФ

ВАРНА /Болгария/. 16 сентября. /Корр. ТАСС Игорь Ленкин/. Участие России в реализации проекта строительства газораспределительного центра “Балкан” в Болгарии будет зависеть от гарантий и объема поставок. Об этом в интервью ТАСС по итогам встречи сопредседателей Межправительственной комиссии по экономическому и научно-техническому сотрудничеству (МПК), состоявшейся в Варне, сообщил первый замминистра юстиции РФ Сергей Герасимов.

“По газовому хабу “Балкан” (по сравнению с проектом “Белене”) ситуация менее оптимистичная. Российская сторона будет рассматривать все предложения болгарской стороны, которые могли бы убедить наш хозяйствующий субъект (“Газпром”) в том что, во-первых, этот проект интересен, с точки зрения объемов газа, – отметил он. – Вторая составляющая – это гарантии, которые должны предоставить болгарская сторона и Еврокомиссия. Если “Газпром” согласится на поставки газа для болгарского хаба, то ни при каких обстоятельствах, никакая из сторон не могла бы отказаться от его реализации”.

Видно от руския текст там въобще не се говори за график за изплащане по присъдата заради АЕЦ “Белене”, конкретни суми или срокове.

Ето и съобщението на Министерство на енергетиката за същата среща, което беше публикувано привечер на 16-ти септември, където също нищо такова не се говори:

Възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Русия бяха обсъдени на работна среща между съпредседателите на междуправителствената комисия

НЕЩО ПОВЕЧЕ! На 14-ти септември лично премиера Бойко Борисов заяви, че решение на проблема тепърва ще се взима (” Бойко Борисов: Ако не им дам ще ме … “), а от тогава до сега не е имало заседание на МС. Как е възможно тогава да се говори за конкретика?

Какви таласъми са гонили по нощите в БТА? Какви и чии поръчки са изпълнявали? Може би скоро ще разберем?

 

Георги Котев

 

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

loading...
БТА: А защо не опитаме с ядрена бомба? by

Последни от България

Отиди Горе