Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Брюксел: В съседните на ЕС държави се намират над 20 млн. потенциални бежанци

в Свят
Loading...

Европейският комисар по политиката на съседство и разширение Йоханес Хан съобщи, че в съседните на ЕС страни се намират над 20 млн. потенциални бежанци, предаде ТАСС.

„Днес в страните около ЕС се намират повече от 20 млн. потенциални мигранти и миграционният поток може да се засили заради активизацията на бойните действия в Сирия“, каза Хан.

„Само боевете в района на Алепо могат да доведат до появата на 3 млн. допълнителни бежанци“, отбеляза той и предупреди, че „приближаването на зимата и студа може да изостри ситуацията“.

„Тази криза има глобални измерения и трябва да бъде решена координирано. Затова и сме се събрали днес – нямаме време да бъдат приключени всички подготвителни процеси“, каза той.

Според Хан главната задача пред ЕС е създаването на филтрационни центрове за мигрантите в граничните държави на Съюза и най-вече в Италия и Гърция.

Днес в Брюксел ще се проведе среща на високо равнище на страните-членки на ЕС посветена на „балканския маршрут“ на мигрантите към ЕС – през Турция, Гърция и другите страни от Балканския полуостров. / Фокус

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе