Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Братя българи създадоха рентгенов лазер, който ще промени технологиите

в Технологии
Loading...

Светът все по-често гледа и към нанотехнологиите, които стават по-достъпни благодарение на двама българи. Братята Теньо и Димитър Попминчеви откриха нов метод да създадат рентгенов лазер и да го управляват. Разбивайки няколко догми в науката, тяхната рентгенова светлина ще помогне на човечеството да прогледне в наносвета.

До сега рентгеновият лазер беше истински лукс – заради километричните ускорители като този, изграден за милиарди. Затова от години десетки институти и университети се опитват да създада рентгенов лазер в лабораторни условия. И вече изглеждаше почти невъзможно, докато не се намери един дързък българин да надскочи ограниченията на съществуващите догми, информира още news.bnt.

– Предишните догми в моята област бяха, че не може да се направи рентгенова светлина с лазерни свойства на принципите на които ние основаваме нашите изследвания, – обяснява проф. Теньо Попминчев от изследователския институт JILA, Колорадо.

Българинът убеждава колегите си да променят съществуващата технология. И насочват инфрачервен лазер в камера с благороден газ под високо, а не под под ниско налягане. И чудото се случва – успяват да генерират кохерентни рентгенови вълни в лаборатория. Сега, обаче Теньо заедно с брат си Димитър смайват с ново, още по-неочаквано откритие. И отново с експеримент, който изглеждал невъзможен.

– Второто откритие действително ни изненада с много неочаквани свойства на материята, която използваме, – казва професор Попминчев. – И както казах, ние разбихме една своя собствена догма.

Решили да генерират хармонични вълни пропускайки УВ лазер в хаоса на плазма. Идеята до толкова противоречи на всички представи, че първоначално отхвърлили експеримента им.

– В началото не ни позволяваха да започнем понеже опитът, който беше в групата, а също и от други групи показваше, че това не е перспективна насока, – казва Димитър Попминчев, докторант в JILA, Колорадо.

– Нямахме разрешение да започнем работа в това направление и купихме частите без разрешение, потвърждава и Теньо Попминчев.

Резултатите им в крайна сметка са зашеметяващи. Успяват да получат честотен гребен в рентгеновата област или високоенергийна цветна дъга.

– Когато чистотата на цветовете е изключително висока, това ни позволява да направим снимки на изключително малки обекти с изключително голяма резолюция. т.е. колкото по-чист е цвета толкова с по-добро качество е снимката на нано-обекти, – обяснява проф. Теньо Попминчев.

Току що публикувано в списанието Science, постижението им вече има патент. А големите копропрации като Интел, IBM и Хитачи вече са предусетили мощния тласък, който откритията им ще дадат в разработването на всякакви нанотехнологии. Да не говорим за приложенията им в медицината, в които рентгеновите снимки ще имат резолюция до един атом.

Но по пътя на световната слава, братята не забравят да благодарят на учителят си от гимназията в Казанлък – Теодоси Теодосиев.

– Бихме искали да му благодарим и двамата за неговия изключителен труд и неговата саможертва за да възпитава физици на световно ниво, – казва проф. Теньо Попминчев.

– Благодаря и от мен, Тео, – допълва братът Димитър Попминчев.

Когато говорим за открития – нека си припомним за българските изобретения, променили света. Освен Джон Атанасов, свързан с първия компютър нека добавим и Петър Петров – създател на дигиталния ръчен часовник, Асен Йорданов – създател на първия транспортен пътнически самолет в света, автомобилната скоростна кутия дело на Румен Антонов, Ксерокс машината – която се развива след откритието на акад. Георги Наджаков. /  frognews

 

Последни от Технологии

Отиди Горе