Боян Чуков: Става въпрос за елегантно прокарване на кандидатурата на Антонио Гутереш

в България

Рокадата на Ирина с Кристалина е продиктувана и наложена отвън на „суверенното” българско правителство, което ръси безумни глупости за да оправдае малоумното си поведение. Целта е да бъде тотално елиминирана Ирина Бокова. По този начин ще бъде разчистен пътят на друг кандидат, зад който стои някой от нашите „стратегически” съюзници. Моите подозрения са, че става въпрос за елегантно прокарване на кандидатурата на Антонио Гутереш.

Това коментира Боян Чуков по повод решението на правителството да оттегли подкрепата си от Ирина Бокова в битката за генерален секретар на ООН и да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева.

За рокадата се заговори отдавна, но тя бе официално обявена вчера от премиера Бойко Борисов и мотивирана от министъра на външните работи Даниел Митов.

Това даде повод на анализатора Боян Чуков да определи външната ни политика като “работа на ишлеме”.

“Уникален случай е г-н Дани! Той ще бъде първият “български” външен министър, който работи външната политика на България на ишлеме.
Забележка: Ишлеме-мн. ишлемета, ср. Разг. Изработване на нещо с материали на клиента и заплащане на парче.
(work done) with materials supplied by the client/customer” – написа Чуков във фейсбук страницата си.

„Правителството е взело ясно решение – оттеглили сме подкрепата си от досегашната номинация и сме я прехвърлили към комисар Кристалина Георгиева. В рамките на ООН няма процедура в рамките, в която една държава да оттегля номинация. Зависи си от самия кандидат”, пказа вчера Даниел Митов.
„И Далай Лама да бяхме номинирали БСП пак щеше да каже, че г-жа Бокова има най-големи шансове. Предизборна обстановка е, наближават президентски избори. Ясно е, че те в момента ще искат оставки и опозиционното им говореше ще става все по-остро, няма нищо ненормално в това. Ние имаме много рационални аргументи, неизпълнени с никаква емоция”, коментира Митов по повод готовността на социалистите за вот на недоверие към правителството заради външната политика.

Вкарването на Кристалина Георгиева в надпреварата за ООН предизвика бързи реакции от различни посоки. Ето как Боян Чуков коментира:

През последните дни титаничната българо-българска битка кой да оглави ООН става все по-гротескна. Благодарение на премиера Борисов нашата страна е вкарана в унизителна и позорна ситуация. Въпросът въобще не опира до това дали Бокова е по-добра от Георгиева или обратното. Проблемът е, че България стана за посмешище в очите на целия свят. В лицето на Ирина Бокова нашата страна имаше реален шанс да се похвали с генерален секретар на ООН. Това дали Ирина Бокова се харесва у нас на някого или не, няма никакво значение в този момент. Нали няма малоумник, който да си помисли, че Ирина Бокова ще си остане генерален директор на ЮНЕСКО, Кристалина Георгиева ще бъде избрана за генерален секретар на ООН, а освободеното място от българската квота за еврокомисар в Брюксел ще бъде заето от Росен Плевнелиев и ще го направят заместник на Доналд Туск? Например! Или ще го направят заместник на Йенс Столтенберг? 😉 Въобще ние българите ще ръководим три от основните международни организации. Смешно, нали!

Считам, че рокадата на Ирина с Кристалина е продиктувана и наложена отвън на „суверенното” българско правителство, което ръси безумни глупости за да оправдае малоумното си поведение. Целта е да бъде тотално елиминирана Ирина Бокова. По този начин ще бъде разчистен пътят на друг кандидат, зад който стои някой от нашите „стратегически” съюзници. Моите подозрения са, че става въпрос за елегантно прокарване на кандидатурата на Антонио Гутереш. Да не забравяме, че той „свърши” добра работа през последните две години. Има определени заслуги пред определени транснационални фактори. Усърдно поощряваше с активно нищоправене бежанския поток в Европа от позицията на Върховен комисар за бежанците на ООН. Зад Антонио Гутереш стои не само Португалия, но и един от постоянните членове на СС на ООН, известен като изключителен стратег.

Възможена е и изненада. Абсолютно нова кандидатура. Но е малко вероятно. По-сигурно е, че след някой друг месец на Кристалина Георгиева ще трябва да й търсят нова работа.

Източник: Поглед.инфо

(Боян Чуков е бивш съветник в два мандата на българския министър-председател по въпросите на сигурността и международната политика, както и дипломатически съветник и секретар по сигурността в кабинета на тройната коалиция, дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години)

Боян Чуков: Става въпрос за елегантно прокарване на кандидатурата на Антонио Гутереш by

Последни от България

Отиди Горе