Боян Чуков: Американските удари по Сирия бяха за вътрешна употреба и знак за Китай (ВИДЕО)

в Свят

Президентът не е изгоден за радикалните ислямисти и в случая имаме политика на дестабилизиране на страната. Ударите се нанасят точно в момент, когато предстои курортният сезон.

След смяната на властта в Кайро и идването на власт на сегашния президент в Катар са силно разочаровани, посочи още анализаторът. Причината е, че Катар финансира “Мюсюлмански братя”, а сегашният египетски държавен глава е свалил от власт предишния, който бил представител на “Мюсюлмански братя”. Боян Чуков не изключи известно активизиране на съответните структури от страна на Катар.

Според Чуков развитието на събитията в Египет е логично следствие от проведените няколко успешни акции на египетските силови структури срещу “Ислямска държава”.

Коптите са голяма общност в Египет. Винаги при засилване и активизиране на радикалния ислям в Египет коптите са една от приоритетните цели.

Опасност от драматичен развой на събитията в Близкия Изток няма, но започва да се създава конфликтен потенциал, коментира експертът.

Чуков подчерта, че изстреляните 59 американски ракети в Сирия са били за вътрешно ползване, за вътрешния пазар, а от друга страна това е било знак по отношение на Китай, макар и направен изключително нескопосано:

Това беше донякъде нагласено за срещата на Тръмп с китайския президент. Ако не беше случаят с химическото оръжие, щеше да има друг повод и това пак щеше да се случи.

Експертите знаят, че не става дума за зарин. Тези, които са се докоснали до него, след минута умират, а вие видяхте кадри с хора, които обгрижват потърпевшите от химическата атака. Ако е вярно, че на това летище, към което бяха насочени ракетите, има склад, никой няма да бомбардира склад със зарин с риск целият регион да бъде поразен. Става дума за съвсем нов отровен газ, съвсем нова разработка и който се произвежда в една от големите страни в Западна Европа. Това не може да бъде в резултат на възможностите на сирийците.

Неслучайно Сирия е определяна като политическо тресавище, в което не бива да се затъва и от което изходът е много труден. По-труден, отколкото беше войната в Ирак, това каза преподавателят в Нов български университет доц. Мира Майер в предаването “Нещо повече”.

От своя страна журналистът и арабист Красимир Янков изтъкна, че светът е прекалено затънал в сирийския проблем и има прекалено много фактори в тази война, които ще попречат на по-широка  договореност за разрешаването му. По-скоро предстоят стъпки за туширане на напрежението и безпокойството от изострените отношения между двете големи сили – САЩ и Русия, прогнозира той:

И двамата лидери (Тръмп и Путин – бел. ред.) в момента имат вътрешнополитически проблеми, които могат да разрешат временно, докато намерят по-дългосрочно решение, чрез тази ескалация и посочване на външния враг. Владимир Путин и Доналд Тръмп в своята импровизация и този подход към международните отношения си приличат.

(Боян Чуков е бивш съветник в два мандата на българския министър-председател по въпросите на сигурността и международната политика, както и дипломатически съветник и секретар по сигурността в кабинета на тройната коалиция, дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години)

Боян Чуков: Американските удари по Сирия бяха за вътрешна употреба и знак за Китай (ВИДЕО) by

Последни от Свят

Отиди Горе