Борисов: Вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ, ние само го гласувахме

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

„Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността, с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ“.  Това разказва  във Facebooк Никола Пенев, който е присъствал на днешната среща между премиера, представители на организации на българи в чужбина, външния министър Даниел Митов и депутати от правната комисия.

По време на срещата Борисов обвинил Радан Кънев, че заради решението му да мине в опозиция сега управляващите трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите.

Именно оттам тръгна скандалът с българите в чужбина. Съпредседателят на Патриотичния фронт (ПФ) Валери Симеонов призова  нашенците по света да не му „се пречкат в краката“. Патриотите бяха тези, които настояваха в чужбина да се гласува само в българските посолства и консулства, след което отстъпиха малко – в ЕС ще се гласува и в градове без дипломатически представителства, а извън ЕС – в градове над 1 млн. население.

Ето разказът на Никола Пенев за срещата при премиера:

„Заедно с група граждани присъствах на среща с премиера Борисов, министър Даниел Митов и председателите на парламентарната група на ГЕРБ и правната комисия в парламента.

Изложихме възраженията си срещу ограничаването на изборните ни права, предоставихме факти и числа, които категорично доказват, че доводите на т.нар. „Патриотичен фронт“ се основават на грешни и манипулативни данни. Говорихме за важността на изборния процес за българските общности в чужбина – като демократичен инструмент и като средство за сплотяване на нацията. Многократно отбелязахме, че за кого гласуват сънародниците ни извън България няма значение и не може да е фактор в съставянето на закони.

Премиерът показа разбиране на проблема и заяви подкрепа за изборните права на всички български граждани. Предложи ни и подробен анализ на вътрешнополитическата обстановка, изтъкна важността на стабилността с посланието, че вината за кошмарния Изборен кодекс не е на ГЕРБ. За мен беше интересно да науча за политическата динамика в мнозинството и затова, че тя по трагичен начин понякога може да победи здравия разум. Беше изтъкната вината на Радан Кънев, който е оставил ГЕРБ сам с т.нар. „Патриоти“ и сега управляващата партия трябва да се съобразява със законодателните приоритети на националистите. Не стана дума защо нещата не стояха по същия начин когато гореспоменатият Радан Кънев настояваше за съдебна реформа и тя беше отхвърлена с огромно мнозинство от почти всички партии.

По мое мнение срещата беше полезна и аз се радвам на заявената от премиера подкрепа за гражданските права на българите в чужбина. Радвам се и че видях една група граждани, живущи по целия свят, които искрено желаят да участват в обществения живот. В думите и идеите им видях автентичен патриотизъм. Следват срещи с Валери Симеонов и отново премиера, на които аз няма да имам възможност да участвам, но които ще следя внимателно както и стотици хиляди български граждани в чужбина. Надявам се, че президентът да упражни вето, Симеонов да спре атаките срещу българите в чужбина и да възприеме по-разумна позиция и мнозинството да гласува нови текстове, които да улеснят участието на всички – във и извън България.“/Епицентър.бг