Борисов уреди 100 чиновници на работа в Брюксел

в България

Повече от 100 души от държавната администрация заминават от началото на следващата година в Постоянното представителство на България в Брюксел. Това става ясно от решение на Министерски съвет, което е взето неприсъствено на 28 ноември. Решението не е мотивирано, но вероятно допълнителната бройка в представителството ни в Брюксел е свързано с предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

С решението на правителството администрацията в Брюксел набъбва точно със 104 души, 100 от които представляват “допълнителни временни бройки”. Техният престой в Белгия ще бъде от началото на следващата година до 30 септември 2018 г.

Най-голям брой на допълнително командированите е от страна на Външно министерство – 36 души, от които 14 са дипломатически служители, а 22 са административни и технически служители, в това число секретар-координатори. Впечатление прави, че въпреки очертаващата се бежанска криза, в графата “Миграция и убежище” Държавната агенция за бежанците ще прати само един служител. Допълнителен представител в Брюксел ще имат и от ДАНС.

Квотите на командированите на останалите ведомства са: 2 от администрацията на МС, 6 от МВР, от които двама души администрация, Министерство на финансите и Агенция “Митници” – 5 души, социалното министерство – двама души, Министерството на отбраната – 1 бр., Министерството на правосъдието – 4, Министерството на здравеопазването – 1 бр., Министерството на образованието и науката – 2, Министерството на културата – 2, екоминистерството – 4 души, земеделското министерство – 6 души, министерство на транспорта – 7 души, министерство на икономиката – 6 души, министерство на енергетиката – 2, спортното министерство и Патентното ведомство – по 1 човек.

Четирима души допълнително отиват като дипломатически служители и с тях общият брой на новите бройки става 104. Общата численост на командированите в Брюксел от 114 до този момент, сега вече ще бъде 218 души.

Тези служители ще получават освен редовните си заплати, но и “допълнителни възнаграждения” и командировъчни при задграничен мандат, като средствата ще са за сметка на съответните министерства и ведомства. Парите за издръжката, оборудването, поддържането и използването на сградата на Постоянното представителство също идват от бюджетите на съответните министерства. / КРОСС

loading...
Борисов уреди 100 чиновници на работа в Брюксел by

Последни от България

Отиди Горе