Борисов подава оставка утре

в България

“…Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов”.

Загубата на ГЕРБ е категорична, подавам оставка, заяви Бойко Борисов, след като станаха ясни резултатите от втория тур на президентските избори, предаде репортер на БГНЕС.

Кандидатът на БСП Румен Радев печели изборите за президент с повече от 20% преднина пред кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева.

Вече има нова политическа ситуация в България. При новата ситуация става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. В първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на това правителство, заяви Бойко Борисов.

Може да кажат, че тласкаме страната към политическа криза, но вече има твърдо ново мнозинство – БСП, ДСБ, ДПС. Те могат да си направят мнозинство и да управляват, продължи Борисов.

Според него „ние сме избирали досега и винаги сме се съобразявали с волята народа и затова поздравявам, тези, които имат повече от нас. Трябва да се знае, че положихме огромни усилия, особено в тази международна обстановка. Трябваше да се съобразявам особено за Избирателния кодекс и с реформатори, и с кого ли не”, каза Борисов и подчерта, че е правил компромиси.

„Ще направим добър анализ вътре в партията, ще направим анализ на кметовете в страната и ще им потърся много сериозна отговорност. Ние не можем за трети път да правим компромиси”, заяви Борисов. Той напомни за трудната коалиция с РБ. Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват.

Смятам, че свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, обяви премиерът. Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в НС.

Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват, продължи Борисов.

Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки, добави Борисов. Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха – нещо не е както трябва, каза още той.

Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов. /БГНЕС


“В първия работен ден – утре или във вторник, депозираме оставката на този кабинет. Има ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други, така че могат спокойно още при връщането на мандата да си направят кабинет и да управляват две години”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ в неделя вечерта, след като ясно, че Румен Радев е новоизбраният президент на България. Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този блок, заяви Бойко Борисов. “Тези, които ме упрекваха в задкулисие с ДПС да ми се извинят”, призова премиерът и добави: “Забравих да честитя на Радан Кънев център-дясното да се разбие, така че могат да го вземат в новото мнозинство”.

“Първо, да поздравим победителите в днешния вот – г-н Радев и г-жа Йотова. Да благодаря на всички, които ни подкрепиха нас. Да поздравя колегите от ДПС, които положиха огромни усилия да спечели г-н Радев, да поздравя колегите от ДСБ, които направиха възможно това да се случи”, заяви премиерът Бойко Борисов.

“Ние сме в опозиция по волята на народа”, категоричен бе той.

“Вече има вече нова политическа ситуация в България. Както казах преди, при новата ситуация след резултатите от изборите, става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство – не могат да се направят нито реформи, нито бюджетът може да се приеме. Приоритетите на Патриотичния фронт се различават рязко от това, което ние имаме като приоритети. Няма как да има мнозинство в парламента. В първия работен ден – утре или във вторник депозираме оставката на този кабинет. Има ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други, така че могат спокойно още при връщането на мандата да си направят кабинет и да управляват две години”, заяви премиерът.

Нека да обясня внимателно на тези, които мислят, че сме сърдити, че е точно обратното, продължи Бойко Борисов. “Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държава се управлява трудно, особено в тази тежка международна ситуация, в която е светът. Трябваше да се съобразявам с прищевките и на Патриотите, и на Реформаторите”, добави премиерът.

Преди две години направихме компромис – нито се харесвахме с Реформаторския блок, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ. Сега другите да поемат отговорност, каза Бойко Борисов. Мислел съм през цялото време, че правим добри неща. За нищо не съжаляваме, важно е да има мир, да има демокрация, хората ще оценят какво сме направили, наказаха ни за това, което не сме направили, заяви още премиерът.

Цецка Цачева поздрави Румен Радев и Илияна Йотова за категоричната победа. Готова съм да подам оставка не само като председател на Народното събрание, но и да напусна парламента, ако парламентарната група на ГЕРБ реши, заяви Цачева след поражението си на президентските избори. Вероятно и аз искам пропуски, част от вината е моя, но ще има време за анализи и решения, добави тя.

Голям проблем е популизмът. Не си позволих по никакъв начин в цялата кампания да излизам с приятни неща, които искат да чуят гражданите, говорех истината, подчерта Цецка Цачева. / ГЛАСОВЕ

loading...
Борисов подава оставка утре by

Последни от България

Отиди Горе