Борисов: Наш дълг е да защитаваме Шенген, въпреки че не сме в него

в България
Loading...

ЕС да отчете желанието ни да защитаваме Шенген, въпреки че не сме в него, казва премиерът

ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, въпреки че не сме в него. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на конференция във връзка с най-големите предизвикателства, породени от бежанската криза, предстраната ни, съобщава „Фокус”.Той коментира изразената позиция на България на Срещата на върха в Брюксел, че България е предложила да се създаде на наша територия гореща точка за бежанци.

„Всеки може да интерпретира една дума, както прецени или да започне интерпретацията от там, където реши. Предлагам много от вас са чели писмото от Турция и нашият отговор, но няколко абзаца от него са важни”, заяви Борисов.

Той изчете част от писмото на турския премиер Ахмед Давутоглу. ” Това е доста дълго писмо и е хубаво да го прочетете, но няма да ви губя времето, като го чета цялото. Турският премиер ме моли да споделя това писмо пред ЕС и това, което е написал. Това писмо формира и моята позиция на Европейския съвет, а там има диаметрално разположение – мнения като почнем от унгарското, което е най-твърдо и казва, че бежанец не е този, който избира в коя страна да остане. Всеки има своето право. Фокусът бе изцяло върху Италия и Гърция, но аз извадих картата на България и казах, че ще говорим за география. Нашата сухопътна граница с Турция не е по-малка, ЕС трябва да отчита желанието ни да защитаваме Шенгенското пространство, в което не сме . Трябва ли да влязат и в България 300000 бежанци, за да свикам извънредна среща и за България?”, попита премиерът.

„С лошото време, което предстои тези хора няма да се върнат обратно в Сирия, а панически ще се насочат да преминават границата”, допълни той.

“Този проблем генерира милиони загуби и по-слабите гранични региони не могат да се справят. Гореща точка е център, по който легалните хора минават през нашите КПП-та. Там се взимат пръстови отпечатъци и ги настаняваме в бежански център”, обясни той.

Борисов обърна внимание на частта в писмото, където се говори за неотблъскването на бежанците. „Аз не бих дал заповед да се отблъскват на границата жени и деца”, подчерта премиерът.

Loading...

Последни от България

Отиди Горе