Борисов към Путин: Вова, колко милиарда още?

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Макар и с два дни закъснение до ушите ми достигна новината, че между премиера на България Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин се е провел телефонен разговор. Първото съобщение за събитието срещнах в потока на агенция Ройтерс, което гласеше следното:

Bulgaria seeks private investors for nuclear project

„България търси частен инвеститор за ядрен проект“

Ако не се сещате за кой проект става въпрос ще ви припомня. Става въпрос за същото НИЩО, заради което в края на миналата 2016-та г. подарихме на руската държавна компания Атомстройекспорт (АСЕ) повече от МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА, за купчина старо желязо.

Доста по-скромно по обем и съдържание беше официалното съобщение на Министерски съвет:

Премиерът Бойко Борисов и президентът Владимир Путин проведоха телефонен разговор

Но и в него специално се подчертаваше:

Обсъден беше и проектът за АЕЦ – Белене. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че правителството търси стратегически частен инвеститор за развитие на проекта.

Потърсих съобщенията по темата и на българските „медии“, които на практика препечатваха 1:1 съобщението на МС, също акцентирайки на неосъществимия проект АЕЦ „Белене“.

Тогава реших, за пълнота на картината, да проверя и позицията на руската осведомителна агенция №1 ИТАР-ТАСС, която казваше следното:

Путин поздравил Борисова с избранием на пост главы правительства Болгарии

В краткото съобщение на ИТАР-ТАСС се изброяват обсъдените теми, в това число и енергетиката, НО думата Белене не фигурира в него. А най-интересното от всичко се съдържа в най-последното изречение, което липсва в българското пространство и, което гласи:

Разговор состоялся по инициативе болгарской стороны.

Излиза, че Баце сам се е обадил на Вова, за да си изпроси поздравления, за третия мандат, а дали са обсъждали точно Белене и се е бил в гърдите, че ще открие (практически неоткриваем) частен инвеститор въобще не е сигурно. Едно е сигурно, обаче! Че още първите дни на новия си мандат Баце си постеля пътека, за още многомилиардни грабежи?

Георги Котев

(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)