Борисов иска още нелегални имигранти в България !

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Борисов пред Франс прес: Солидарността за бежанците не може да е еднопосочна

„България е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС“, изтъкна премиерът

България призова днес останалите страни от Източна Европа, които се обявиха против плана на Европейската комисия за разпределяне на бежанците, към по-голяма солидарност, като същевременно потвърди ангажимента си да приеме толкова бежанци, колкото се предвижда за страната според квотата система за разпределяне, предаде Франс прес.

В интервю за АФП премиерът Бойко Борисов подчерта, че солидарността не може да бъде еднопосочна за държавите, които като България разчитат на европейската солидарност в областта на структурните фондове.

България е щастлива, когато се дават пари за развитието на най-бедните страни в ЕС, но в замяна, когато най-богатите страни имат проблем, защото миграционният поток се насочва към тях, ние също трябва да проявим солидарност и взаимопомощ, изтъкна министър-председателят.

Бежанската криза извади на бял свят разногласия между страните от Западна Европа, искащи квотно разпределение на търсещите убежище сред всички страни членки, и няколко държави от Централна Европа като Унгария, Словакия и Полша, които отхвърлят този механизъм, приет през есента на 2015 г., припомня агенцията, цитирана от БТА.

България се отличава от тези бивши страни от комунистическия блок, като изтъква, че има волята да изпълни своята част от договора. Според квотната система България трябва да приеме 1200 мигранти. Дали са 1200 или даже 2000, ние поехме ангажимента да ги приемем, увери премиерът Бойко Борисов, който прогнозира обаче една значителна трудност:

бежанците искат да отидат в Австрия или други страни, те не искат да останат в България, най-бедната европейска страна, посочва АФП. Във връзка с опасенията на България, че ще се превърне в голям транзитен маршрут за мигрантите след като беше затворен маршрутът през Западните Балкани, премиерът заяви, че на този етап няма индикации за нарастване на миграционния натиск.

Бойко Борисов подчерта, че България охранява много добре границите на Шенгенската зона, макар да не е приета в нея, и изрази съжаление, че страната все още е вън от Шенген.