Борисов: Има пряка намеса във вътрешните работи на Македония

в България

Виждате всички в постове, обаждания, телефонни разговори – не само са разтревожени, но дори и някои пряко се месят във вътрешните работи на Македония, което е недопустимо. Това коментира пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод обстановката в Македония, съобщава “Фокус”. В последните дни с президента Румен Радев даваме достатъчно ясен пример как можем да работим само в името на България, добави Борисов.

На въпроса дали очаква след ситуацията в Македония да се активират „спящите клетки“ в региона и какви мерки трябва да предприеме България, за да гарантира сигурността си, Борисов отговори, че това е една тлееща опасност за целите Балкани.

„Дестабилизацията им е проблем. Още повече, когато се отиде в сферата на неетническата толерантност. Затова и тук много пъти в ГЕРБ сме били упреквани, че едва ли не в задкулисие, в какво ли не, в толерантността си, която имаме към ДПС. Считам, че българският етнически модел на толерантност, зачитане, също е пример. И от едните, и от другите премине ли се границата, това вече веднага води до едни тежки напрежения. Помните, когато в предизборната кампания тук-там се ползваха османски химни, песни, изведнъж как и напрежението в България нарасна“, продължи Борисов. По думите му затова ни трябва стабилност, за да може с твърда позиция от всички институции да не допускаме намеса във вътрешните работи на България и така да водим политиката си, че да не се налага и „да ни дават акъл“.

Бойко Борисов бе категоричен, че целостта на Македония и пътят ѝ към ЕС и НАТО е жизненоважна за България. „Това мога да кажа, защото ако вляза в детайли, действително и аз ще тръгна да им се меся. Призовал съм ги като приятели, като колеги, като хора, които се познаваме отдавна, да проявят разум, да загърбят чувствата си един към друг и да отидат и да си свършат работата. Всички в Европа чакаме те да си изпълнят критериите все пак“, каза още Бойко Борисов.

На въпроса дали МВР трябва да вземе някакви допълнителни мерки по границата, той отговори с „не“.

За предстоящото председателство на Съвета на ЕС и дали ситуацията на Западните Балкани би могла да стане приоритет, Борисов заяви, че на първо място е много важно България да бъде пример за останалите с политическа стабилност, отговорни политици, с нормални отношения.

„Другото, виждате ли когато имаме нагледен пример, разбираме колко е важно да спазваме правилата, законите, демокрацията и да се съобразяваме с избора на народа. Ако при нас имаше друг резултат от изборите, ние щяхме да сме опозиция. В последните дни с президента Румен Радев даваме достатъчно ясен пример как можем да работим само в името на България – с такт, разбирателство и взаимно уважение, зачитане на мнението на другите, но с една много права линия за ЕС, НАТО, демокрацията и правата и свободите“, каза още лидерът на ГЕРБ.

ГЛАСОВЕ

loading...
Борисов: Има пряка намеса във вътрешните работи на Македония by

Последни от България

Отиди Горе