Борисов: Българската държава е изключително ларж спрямо лекарите и медицинските сестри

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Здравеопазването взима огромни пари. Над 3,5 милиарда годишно. Колкото повече даваме, те толкова повече затъват в дългове. И затова аз много се надявам, че министър Москов държи здраво нещата и в болниците, и в касата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БНТ на Разпети петък. Той допълни, че според него министър Москов заслужава поздравления и за намаляване цената на лекарствата.

„И сега в средата на май е организирал да подпишем със седем държави, ако не ме лъже паметта, България, Румъния, Гърция, Сърбия, седем сме, всичките заедно да подпишем договор и да пазаруваме лекарствата като един субект. И съм убеден, че това ще свали много цената. Министър Москов полага огромни усилия. И тогава вече като дойдат фармацевтичните компании – хайде сега се занимавайте с един пазар от близо 100 милиона души, да видите какви цени ще има тогава за лекарства. Но всичко струва огромни усилия“, допълни министър-председателят.

Борисов заяви, че са направени всички компромиси и с общопрактикуващите лекари. „Като виждам сега, че няма стачки и протести, значи би трябвало да са по-наред нещата. Не мога да имам поглед във всеки детайл, във всяко едно министерство. Затова винаги казвам – подкрепям министъра, който и да е той, в неговата дейност. Ако дойде при мен за помощ за нещо да направим, веднага ще го направим“, каза той.

Като пример за това премиерът даде купуването на „Токуда“ и „Сити клиник“ от турския холдинг „Аджъбадем“. „Миналата година направихме така, че вече виждате, че най-големите турски болници се преместват в България. Досега българите ходеха да се лекуват в Турция. Сега с апаратурата, с ремонтите, с това което направихме в здравеопазването, най-големите турски болници се преместват в България, за да могат да продължат да са конкурентоспособни. Защото вече българите като тук е по-добрата апаратура и по-добрите специалисти, защо да ходят в Истанбул? И затова дойде най-голямата турска болница в „Токуда“, поясни Борисов.

Според премиера не било проблем напускането на България от лекарите и медицинските сестри. Това показвало колко качествено ги обучават в Медицинските университети и че държавата е изключително либерална, а българският народ – толерантен.

„Защото 6 г. не само учи безплатно, а и стипендии му се дават, всичките условия на най-добри преподаватели, такива че след това да стане веднага добре дошъл в Германия или Австрия, без да остави нито един лев в държавата за това обучение. Просто сме изключително толерантни. Изключително ларж, биха казали французите. А до 1989 г. три години задължително отиваха на село лекарите. Сега вместо да са 3 г. задължително в провинцията или там, където няма такова добро обслужване, отиват в чужбина. Виждате ли колко се е променила България в толерантността“, обясни Борисов.

източник: medicalnews.bg