Борисов: България е модел за подражание, от който ЕС черпи опит

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

“България може да бъде модел за подражание, от който да черпят опит и други държави в техните интеграционни процеси”. Това посочва премиерът Бойко Борисов в писмен отговор до депутата от Движението за права и свободи Тунчер Кърджалиев, предаде репортер на БГНЕС.

Повод за питането бяха изявления на външния министър Даниел Митов, който след атентатите в Брюксел, обяви, че “ерата на мултикултурализма е приключила…” и “Европа трябва да забрави пасивната ценност – толерантност… и тя да се смени с друга ценност – респект”. От отговора на министър-председателя става ясно, че той все пак се разминава с мнението на Митов, макар Борисов да твърди, че позицията на изпълнителната власт по темата е единна.

“Именно България, която има дълъг исторически опит на съвместно съществуване на хора от различен етнос и религия, може да бъде пример на много европейски държави за това как гражданският фундамент на нашата нация служи като общ знаменател на наличните културни специфики в него”, коментира Борисов. В опит да защити позицията на Митов, Борисов уточнява, че критични оценки за развитието на мултикултурализма са прозвучали и от “колеги” ръководители на държави-членки. “В естеството им стои разбирането, че етническата или религиозната принадлежност не трябва да се идеологизират, тъй като това възпрепятства интеграционните процеси на континента и неговата демократична функционалност”, пише още Бойко Борисов.

Без да назовава ДПС по име, обръщайки се към депутата Кърджалиев, министър-председателят подчертава ролята, която партията на Ахмед Доган има в “политическото представителство на различните етнически общности в България”. “Взаимното уважение е ключов фактор в съществуващия в България и други страни-членки на ЕС културен плурализъм. Това разбиране е изразено напълно ясно от министъра на външните работи в серия от негови публични изяви и българското правителство няма причина да се дистанцира от него. Уважението е и в основата на българския модел за съвместно съществуване, в който стои споделеното зачитане на вярата и етническия произход на всеки български гражданин. Сигурен съм, че както Вие (Т.Кърджалиев – бел.ред.), така и Вашата партия (ДПС-бел.ред.), напълно споделяте това разбиране на българското правителство“, завършва отговора на Бойко Борисов. /БГНЕС

Последни от Некатегоризирани

Don`t copy text!
Отиди Горе