Бойко започна подривната дейност – изтегля бюджета, оставя държавата без пари…

в България

Още ненапуснал властта, Бойко Борисов започна с подривната дейност. Правителството щяло да изтегли бюджета. Това е откровена наглост, защото единствената цел на подобен ход е да се загуби време, докато се състави ново правителство. Конкретно по закона за бюджета, той е единственият закон, който се внася само и единствено от Министерския съвет. Никой депутат, или група депутати, не може да внася бюджет. Това означава, че ако няма внесен такъв, или ако е изтеглен, не се гледа и гласува нищо. Т.е. държавата остава без най-важния си закон.

Сега процедурите около оставката и парламентарната рулетка, ще се въртят със седмици. Ще влезем в декември и празниците, и едва тогава ще имаме служебно правителство, което чисто формално ще има право да внесе бюджет. Но то фактически ще може да внесе само готовия бюджет, защото подготовката трае с месеци и няма да има време за съвсем нов. Т.е. няма никакъв смисъл сегашният бюджет да се оттегля.

Ако депутатите искат да внесат промени, те могат да го направят при самото обсъждане в комисиите.

Ако бюджет има в парламента през декември, няма начин да се приеме до края на годината. Т.е. застъпваме новата година без бюджет.

Това е съвсем очевиден саботаж на държавата. Аргументите са напълно несъстоятелни – идвало ново правителство. Това ново правителство да изпълнява бюджета на старото си е съвсем нормална практика. Случва се навсякъде по света. При необходимост от големи промени, се правят актуализации.

Но не и ако целта е да се дестабилизира държавата. Да припомним, че предния път в опозиция, Бойко Борисов се опита да предизвика банкова криза като подтикне хората да си теглят парите от банките. Целта беше да се събори правителството на Орешарски. Тогава останалите политици, вкл. Президентът Плевнелиев, привикаха Бойко, и му натриха сол на главата какви ги върши. Той даде заден. Но склонноста му да руши всичко, когато не е на власт, е умопомрачителна.

Какво ли още ни предстои – протестъри, фалити, кметски бойкот от местната власт. Бойко започна битката за завръщането си, дори с цената на огромни загуби за държавата. / ГН

loading...
Бойко започна подривната дейност - изтегля бюджета, оставя държавата без пари... by