Бойко плаща 3 милиарда откуп на САЩ, защото го държат на власт. . .Купува ненужни кораби и изтребители

в България
Loading...

Бойко Борисов е на път да направи най-голямата си единична вноска към САЩ, в замяна на това, че го държат на власт. Правителство прие решение за 3 милиарда военни разходи – за “нов тип изтребител” и “нови кораби”. Това с корабите е пълен абсурд, защото точно в момента флотът е последен приоритет, и ако се превъоръжава армията, това следва да е последно. Изтребители определено трябва да се купят, но постановката “нов” очевидно има за цел единствено да изолира руските модели. Това се доказва и от обстоятелството, че военният министър каза, че е възможно и новозакупените самолети да не са нови, а да са ремонтирани “втора ръка”. Т.е. думата “нов” по същество значи да не е руски.

Случващото се е пореден елемент от националното предаване на България от настоящото марионетно правителство. Видимо от войната в Сирия, а и от рекордните руски доставки по цял свят в последните години, Русия предлага най-изгодно оръжие. Това не значи най-добро, но значи най-изгодно като цена-резултат. В същото време САЩ са пред най-големия военен провал в историята си, след като се оказа, че проектът за 1 трилион долара Ф-35 е по-калпав дори от собствения им стар Ф-16.

Но да си на власт в колония си има задължения. Сега Бойко трябва да купи неясно какви изтребители, но не руски. И кораби, които ще са от полза единствено на американските имперски мисии, маскирани под общото име “операция на НАТО”. Т.е. съюзниците да платят част от сметката. В момента България няма никаква нужда от бойни кораби. В най-добрия случай трябват много на брой малки катери за прогонване на бежански лодки. Всяка фрегата или корвета ще е кораб на САЩ под български флаг. Единственият му смисъл е някакво сплашване на Русия и поддържане на напрежение в Черно море.

За 3 милиарда лева България може да купи чисто нови между 30 и 40 руски самолети от най-висок клас – Миг-31 или Су-35. Реално нямаме нужда от чак толкова много самолети, дори ако са руски. Но подобни машини са класове над всичко възможно западно на сходна цена – Грипен или Еврофайтър. Вероятно са конкурентни с Ф-22, но той е 250 милиона лева единия. Т.е. за 3 милиарда ще купим 12. Но 12 от Ф-22 са по-малка военна мощ от 30 Миг-31.

Съвсем отделно, ние нямаме инфраструктура за подържане на западни самолети. Руските могат веднага да се поддържат, и това значително да намали този разход. За западните ще трябва да платим още толкова за съоръжения и преквалификация. Най-рано западен самолет може да излети от България след 3 години.

Най-абсурдна с инфраструктурата обаче ще е ситуацията ако купим втора ръка машини. Тогава пак ще трябва да налеем пари за същата инфраструктура като за чисто нови. Т.е. САЩ пак ще си вземат пълна сума по това перо. При “втората ръка” слуховете са, че фаворит са 40 годишни ветерани Ф-15, които стоят на склад в САЩ. Машините дори не са в редовната им армия, а са зачислени в щатските национални гвардии на няколко щата.

Разбира се, всички тези аргументи са от военно естество. Те нямат нищо общо с колониалните задължения към метрополията. 3 милиада нови заеми отиват за Чичо Сам…

Източник: ГН

Loading...