Бойко Ноев: Армията ни е като след Ньой заради генерали като Румен Радев

в България

Проблемът на въоръжените сили на България не е в това, че наши партньори от НАТО ще им помагат, а че са в изключително лошо състояние, заяви в интервю за бТВ бившият военен министър Бойко Ноев.

Той коментира оставката на ген. Румен Радев и окачестви посочените в нея сравнения с Ньойския договор като некоректни. Според него именно генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов са виновни за състоянието на армията. По думите на бившия военен министър, през последните години военновъздушните сили са похарчили над 1 млрд. лева.

„Честно щеше да бъде той да излезе от армията и да каже „Искам да се заема с политика”. Никой нямаше да го упрекне, ако беше държал на своята оставка”, допълни Ноев, като визира първата оставка на командващия през миналата есен, която беше оттеглена след разговор между Радев и премиера, в резултат на който парите за авиацията са скочили рязко.

Ген. Радев, едно е да летиш в небето и да правиш лупинги, да си най-добрият летец. Друго е да си добър и честен политик”, каза още Бойко Ноев като припомни, че на авиошоу преди няколко години ген. Радев е направил изключително сложна фигура от висшия пилотаж над гъсто населени райони на София.

Ноев коментира и ситуацията в южната ни съседка, като каза, че тя е на кръстопът и в момента текат процеси, чиито резултат не може да бъде предвиден: „Турция никога не е била демократична страна”, заяви той и определи президентът Ердоган като “емоционален” и “непредвидим човек”.

Според бившия министър, нестабилността по южната ни граница е нещо опасно, защото е възможно да се пренесе у нас. По този повод Ноев каза, че не е загрижен толкова за днешната среща между Владимир Путин и Реджеп Ердоган, колкото за тази на Бойко Борисов с турския президент.

Проблемът не са бежанците. Проблемите са много по-дълбоки. Важно е какво ще се договори – Ердоган може да поиска много неща, техният посланик се държи като генерал-губернатор. България трябва достойно и с уважение към Турция и към Русия да защитава своите интереси”, заяви Ноев.

Той подчерта, че разговорите не трябва да бъдат строго двустранни: „България трябва да остане граница между Турция и ЕС, а не сива зона”.

Източник: ГЛАСОВЕ

Бойко Ноев: Армията ни е като след Ньой заради генерали като Румен Радев by

Последни от България

Отиди Горе