Бойко Борисов: Всеки ден ще е така до вен-де-та-та!

в България

Италианската дума вендета означава кръвно отмъщение, разплата. Вече всеки ден, при посещение в поредното населено място премиерът на България обяснява, как неизбежно трябва да ни ограби, за нещо, което никой и никога не е виждал и въобще не е ясно дали някога ще види. Става въпрос за загадъчните два ядрени реактора уж произведени за спряния проект АЕЦ “Белене”. Вчера премиерът Борисов беше на събор в шуменското село Венец, където каза буквално следното по темата с реакторите (текстът съм го свалил 1:1 от видеото на Фейсбук стената му):

……………………………………………………………
Освен това, що се касае за ядрените реактори, почвам от тях. Той (Владимир Путин, по телефона при последния им разговор от 5-ти август 2016 г. – бел. Г.К.) каза следното, мисля че е прав за това (1), от поредица от срещи, които се направиха на различни нива (2) се стигна до извода, че трябва да платиме част от тях, защото, за всички казвам още веднъж. Решението на съда в Женева е, че трябва да платим двата реактора (3). Няма мърдане! И лихвите са по 167 хиляди евро на ден. Смятайте, ако в този регион слагаме по 167 000 евро нали хората ще го усещат? Затова ние (4) може би тази седмица, разговарях вече и с някои от колегите в парламента, ще предложиме да минеме през парламента и да вземеме решение да платиме около 800 милиона лева. Не искам да се връщам назад (5). Защо и как е стигнало до тука, но в момента в който ги платиме вече можем да поканим руската страна, нейните компании, да кажеме, сега вече тези реактори са почти наши, имаме да плащаме малко, да спреме лихвите (6) и да помислиме заедно, така както от самото начало ви говорех, че без тях ние не можеме нищо да правиме. И да ги строиме не можем и да ги продадеме не можем. И вече в един нормален, добронамерен тон (7) да се опитаме да намериме решение тази огромна загуба на бюджета да се превърне в актив, а не във пасив.
…………………………………………………………

Цифрите в скобите са от мен, за да може да изкоментирам съответните моменти.

1-во – Какво е казал Путин и за какво е прав? А? Ъ? Че трябва да ни окрадеш, за да си го поделите ли? А?

2-ро – Известни са само ДВЕ проведени срещи на ниво министър на енергетиката, с участието на Теменужка Петкова. Първата е в Москва със зам.-директор на Росатом (29/07/2016 г.), а втората е в София със зам.-министър на правосъдието на Русия (16/09/2016 г.). Твърди се за още една среща, на някаква работна група, пак с участието на Петкова (09/09/2016 г.), но няма абсолютно никакви доказателства, че такава се е състояла. За каква поредица и какви нива говори Борисов? Досещате ли се?

3-то – Защо вече ЧЕТВЪРТИ месец крият от нас решението на съда, когато то следва да е абсолютно прозрачно и публично. Вместо това постоянно ни го преразказват доказани лъжци? Извадете решението и ни го покажете!

4-то – Кои сте вие? Би следвало да сте Министерски съвет, но този орган не е взимал решение по темата, а още повече да внася такова в парламента. Кои сте вие, г-н Борисов?

5-то – Ние се досещаме защо не иска да се връща назад? Научихме го наскоро от ” Борисов: Извинявам се на тези, които не разбират от енергетика “, от словото му на заседанието на правителството, от 28-ми март 2012-та г., когато е гласувано прекратяването на проекта АЕЦ “Белене”.

6-то – Лихвите са постановени от съда в Женева и единствено и само в неговите правомощия е да се разпорежда с тяхната промяна или отмяна. Следователно някой пак ни взема за недоразвити?

7-мо – До сега какъв беше тонът? Путин ли ти крещеше на теб или другите руснаци биеха Теменужка по главата? Кажи си де? Нещо те притеснява?

Снимката е от Фейсбук стената на Борисов, от вчера. Колажът е мой.

Всички “журналисти”, които обслужват престъпните му кампании, включително и настоящата с реакторите, прекрасно знаят процедурата за внасяне на проекторешения в парламента, но никой не смее да го попита, защо се нарушава системата.

Ден по-рано беше ” Бойко Борисов: Аз съм царят на гаврата с матряла “.

Днес очакваме поредната порция заклинания за доунищожаване на всичко дето още шава на територията?

 

Георги Котев

 

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

loading...
Бойко Борисов: Всеки ден ще е така до вен-де-та-та! by

Последни от България

Отиди Горе