Бойко Борисов: Матрял, хареса ли ти как те опрасках пак?

в България

Буквално часове след като дупедатското тяло със скоростта на светлината, защото няма по-висока, прогласува да бъдем опраскани с нови над милиард и двеста милиона срещу НИЩО насреща, колелото на историята изведнъж ускори своя ход. Ето какви два материала публикува вчера следобед и в късната нощ вестник “Дневник”. Първо в ранния следобед:

Правителството проучва възможностите да обжалва решението на арбитража за АЕЦ “Белене”

Правителството проучва възможностите за обжалване на решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева по спора за изработеното оборудване за АЕЦ “Белене”. През юни арбитражът определи, че Националната електрическа компания (НЕК) следва да изплати на руската “Атомстройекспорт” 1.2 млрд. евро заради поръчаното от България оборудване, от което страната на практика се отказа през 2012 г. с решението си да спре проекта.
“Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да изиска писмено становище от “White and Сase” (международното адвокатско дружество, което представляваше НЕК пред арбитража – бел.ред.), в което да бъдат изложени мотивите относно възможността или невъзможността за обжалване на решението на Международния арбитражен съд в Женева по делото между “НЕК” ЕАД и “Атомстройекспорт” във връзка с проекта “Белене”, се казва в съобщение на правителствената информационна служба.

След още няколко часа, вече отиваше към полунощ:

Заради малки шансове за успех НЕК не е обжалвала решението за реакторите на “Белене”

Сроковете за обжалване на решението на Арбитражния съд при международната търговска палата в Женева за оборудването на АЕЦ “Белене” са изтекли. Националната електрическа компания (НЕК) не е обжалвала, тъй като според адвокатите ѝ възможностите за решение в нейна полза са малки, а процесът би струвал още повече пари. Това становище изразява международната адвокатска компания White and Сase, която представляваше НЕК пред арбитража, изпратено до енергийния министър Теменужка Петкова и изпълнителния директор на НЕК. Документът бе разпространен от правителствената информационна служба късно тази вечер.
“Основанията за обжалване на арбитражно решение съгласно швейцарското право са много ограничени. Освен това на практика швейцарските съдилища рядко признават обжалвания. Ние прегледахме възможните основания за обжалване на решението в Швейцария и представихме своето мнение на НЕК. Въз основа на това мнение НЕК реши да не обжалва решението и срокът за обжалване изтече”, се казва в становището.

Разбрахте ли какво и как се е случило и, колко нежно сме опраскани? А искате ли да знаете, как ще продължи обгрижването? Същите тези “експерти” от НЕК сега ще заминават за Русия, за да “преценяват” дали желязото, което ще ни бъде предложено е нашето, става ли и какво да го правим. Сещате ли се вече, какъв ще е отговорът им, когато се върнат?

Това е втората подобна врътка дето ни изиграва тандема Борисов-Петкова по схемата АЕЦ “Белене”. Първата е още от 2012-та г., с която те оневиняват пионките на Р.Овч., Велков и Папазян – поръчителите на оборудването без договор. (Разказах ви за нея наскоро в “Изкуството на енерГЕПИката”, от Бойко Борисов) За благодарност в наши дни Р.Овч. и приемника му Пет.Дим. са на служба при двамата от снимката, но за сметка и на издръжка от робите. (Бойко Борисов: Р. Овч. ми е най-ценният матрял)

И понеже апетитът идва с яденето съм сигурен, че скоро ще има нови опрасквания. А дали няма да им приседне? Ще видим.

НОВИНА от последните минути! След вчерашната грандиозна победа на дупедатите над робите днес първите са уморени и не се явиха на работа. Заети са да си разпределят грабежа?

Георги Котев

 

 котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

Бойко Борисов: Матрял, хареса ли ти как те опрасках пак? by

Последни от България

Отиди Горе