Бойко Борисов депозира оставката на кабинета

в България

Министър-председателят Бойко Борисов внесе в Народното събрание оставката на ръководеното от него правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

В писмото си до народните представители премиерът заявява, че Министерският съвет ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на ново правителство и ще осигури приемственост в управлението на страната.

Оставката идва часове след като управляващата партия ГЕРБ загуби президентските избори. Кандидатът й Цецка Цачева получи изключително нисък резултат – 36,17 на сто срещу 59,35 на сто за новоизбрания президент Румен Радев.

Какво предвижда процедурата при подаване на оставка на правителството,

припомня БНТ: Президентът на Републиката след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство. Ако в седемдневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в седемдневен срок възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори за Народно събрание в срок най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Мандатът на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев изтича обаче след по-малко от 3 месеца – на 22 януари 2017 г., и съгласно чл. 99, ал 7 от Конституцията на Република България той не може да разпусне Народното събрание. Ако в този срок парламентът не може да състави правителство, президентът назначава служебно правителство.

Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да се разпуска парламентът. Началото на правителството се поставя с указа на президента, с който това правителство се назначава, а краят се бележи от избирането на ново правителство от новоизбраното Народно събрание.

За разлика от другите служебни кабинети, този ще подлежи на парламентарен контрол, но не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат, без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент. В рамките на срока на правомощията на служебното правителство е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. / ГЛАСОВЕ

Бойко Борисов депозира оставката на кабинета by