Бойко Борисов: Аз съм царят на гаврата с матряла

в България

Вчера (17/09/2016 г.) премиерът Борисов обяви, че до края на годината ще платим € 400 000 000 (четиристотин милиона евро) на руската компания Атомстройекспорт, заради присъдата по спряния проект АЕЦ “Белене”. Видеото със съответното заявление е налично на неговата Фейсбук стена. Как се стигна до това прозрение и какво означава то? Нека проследим хронологията след произнасянето на присъдата в Женева?

13-ти юли 2016-та г. От личния блог на премиера:

“Затова ние подготвяме различни варианти и съм поел ангажимент (1) и когато имаме решение (2) – след проведени разговори с руската страна, с всички останали (3), ще отидем в парламента и ще предложим, първо, на комисия, после – и в зала, където пожелаят, решение”, посочи министър-председателят, като уточни, че спорът в момента не е между България и Русия, а е между две държавни компании (4) и „ние не желаем това да се издига на междудържавно ниво”.

Маркерите с цифри в скоби са мои, за да може сега да ги изкоментираме.

1-во – Към кого и за какво е поел ангажимент?

2-ро – Кои са те, които ще имат решение? Логично е да се предположи, че става въпрос за Министерски съвет, но … следете хронологията до край.

3-то – Кои са всички останали?

4-то – Защо като спорът не е междудържавен в неговото решаване неизменно участва българския държавен министър на енергетиката? На финалната права се включи и руският държавен зам.-министър на правосъдието?

29-ти юли 2016-та г. Българския държавен министър на енергетиката Теменужка Петкова е привикана най-позорно на инструктаж в централата на Росатом, в Москва. След тежкия инструктаж Петкова изпада в дълбока нелегалност за цели ТРИ седмици.

6-ти август 2016-та г. Ден след проведен телефонен разговор между Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин нашият премиер заявява пред журналисти, че Теменужка Петкова е ходила до Мюнхен, Германия, за да търсела инвеститори. Това твърдение все още не е потвърдено или доказано от който и да било друг.

18-ти август 2016-та г. Министър Петкова излиза от нелегалност и заявява ” В края на месеца ще дойде работната група от страна на Росатом. Знаете, че има такава работна група, която е създадена във връзка с решаването на въпроса по отношение на … да, в края на месец август ще дойдат тук колегите и ще проведем първото заседание. ” Това естествено не се случва!

23-ти август 2016-та г. В битката за кожата на матряла се включва и ” (Раз)следващия Бойко Борисов “журналист” Антон Тодоров “, с унизителни за човешкото достойнство декларации по НОВА ТВ.

24-ти август 2016-та г. На арената е пуснат (не)зависимият депутат от парламентарната група на ГЕРБ Методи Андреев, за да ни подготви за ” Приемам дори крайната позиция на бившия финансов министър Симеон Дянков – да платим още милиард неустойки, но да сложим край на тази корупционна агония. Плащаме и точка – това е крайният вариант “.

3-ти септември 2016-та г.Правилното решение е дължимата сума за АЕЦ “Белене” да се плати веднага, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на деветия летен университет на младежката структура на ГЕРБ във Варна, цитиран от Радио “Фокус “. Въобще не става въпрос дали някой държавен или какъвто и да било орган се е ангажирал с подобно решение.

9-ти септември 2016-та г. Министерството на енергетиката и “медиите” излизат със заявления, че първата среща на работната група, обещана за края на август, се е провела, НО никой не предоставя никакви доказателства за това. Няма даже и една снимка. Няма поименен състав на групата. Обещава се продължаване на диалога и намеци за искане за проверка на оборудването, в Русия. Никой не обещава, че това някога ще се случи. Не се споменава за достигнати договорености за плащания.

14-ти септември 2016-та г. Бойко Борисов от браздата на границата с Турция ” И сега тия дни ще вземем решение за милиард и триста милиона за руските централи “. Това предполага, че на следващото заседание на МС този въпрос ще бъде обсъждан и евентуално гласуван? Вместо това … на …

16-ти септември 2016-та г. В министерството на енергетиката се провежда … Възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Русия бяха обсъдени на работна среща между съпредседателите на Междуправителствената комисия

В официалното съобщение на МС не се споменава нищо за договорки, за плащания по АЕЦ “Белене”.

16-ти септември 2016-та г. Руската агенция ИТАР-ТАСС, в 23:08 часа публикува изявление на руския участник в срещата, но пак не се споменава нищо за плащания по Белене.

17-ти септември 2016-та г. В 03:25 часа през нощта Българска телеграфна агенция (БТА) за първи път споменава за постигната договорка за изплащане на € 400 милиона до края на годината.

17-ти септември 2016-та г. Около обяд премиерът Борисов заявява, че във вторник — сряда щели да внесат в парламента проект на решение за изплащане на 400-ти милиона до края на годината. Не уточнява от чие име ще бъде внесено искането и кой, кога, къде и как го е взел. МС такова решение не е взимал!

Пак погледнете внимателно хронологията и се опитайте, от къде, от кого и как е взето решението пак да бъдем измародерствани?

ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ! Премиерът на България Бойко Борисов нито веднъж, повтарям НИТО ВЕДНЪЖ, не е повдигнал въпроса или настоявал за изясняване на статута, наличността и съответствието с поръчката на това, което иска да плати с наши пари. Подчинената му министър Петкова няколко пъти обърна палачинката, но до проверка и установяване на истината така и не се стига.

 

Георги Котев

 

котев(Инж. Георги Котев е завършил Московския енергетичен институт. Над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика в АЕЦ „Козлодуй”.   Работил е в университета на Пиза като ядрен експерт.)

 

 

 

loading...
Бойко Борисов: Аз съм царят на гаврата с матряла by

Последни от България

Отиди Горе