Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Bloomberg: Шатдаунът в САЩ е крупна победа за Русия

в Свят
Loading...

Настоящото частично спиране работата на федералното правителство на САЩ се случва на фона на нарастващото противопоставяне в света между либералната демокрация и капиталистическия авторитаризъм, пише Хел Брендс за Bloomberg.

Според него, в този контекст шатдаунът в САЩ е крупна победа за Русия и Китай.

За Русия и Китай това е крупна победа, пише Хел Брендс за Bloomberg.

Докато в САЩ продължава частичният шатдаун, политическата цена за случващото се в Белия дом расте, а вътрешните последствия стават все по-големи.

Но другият проблем с шатдауна, върху който често не обръщат внимание, се заключава в това, че той няма да премине без последствия и за външната политика на САЩ.

На фона на общата тревога по повод стабилността на американското правителство и на фона на предизвикателствата от страна на капиталистическия авторитаризъм, шатдаунът е още един признак, че политическата система на САЩ е аварирала.

В сравнение с предишните шатдауни, настоящият относително слабо се отразява на управлението на американската държава.

През 2013 година Барак Обама отмени ключовата си визита в Азиатско-Тихоокеанския регион, поради закриване на правителството във връзка с отказа на конгреса да финансира програмата Obamacare. В резултат възникна тревога около това, че САЩ ще изгубят лидерството си в региона.

В момента болшинството крупни ведомства и агенции, които отговарят за националната сигурност — Пентагонът и разузнаването — вече получиха пълно финансиране за текущата фискална година и продължават да работят с минимални прекъсвания или без никакви такива.

Но външнополитическата вреда върху имиджа на САЩ се наблюдава върху два континента със световно значение.

Първо, на международната арена се наблюдава ръст на тревогата по повод стабилността и базовата функционалност на американското правителство.

В продължение на последните десетилетия, особено в последните 20 години, спирането на работата на политическата система в САЩ става все по-често, а светът наблюдава тези тревожни промени в американската политика.

«Президент, който в своя пост заплашва с война, а след това с едно мигване на окото кардинално променя политиката, безпрецедентното текучество сред високопоставените външнополитически съветници и тревожно високото ниво на вътрешна борба и изтичане на информация станаха обичайни за администрацията на Тръмп», отбелязва авторът.

Най-дългият шатдаун в историята на САЩ, провокиран от каприза на президента, който все по-често става заложник на най-радикалните части от своя електорат, може само да засили растящите съмнения на съюзниците и приятелите на Америка по повод това, може ли да се разчита на Вашингтон.

Но има и глобален контекст на шатдауна — изострящото се «противопоставяне на системата».

Става дума за противоборството между либералната демокрация и капиталистическия авторитаризъм.

Съперничеството на САЩ с Русия и особено с Китай се отнася не само до военната мощ на страните и тяхното дипломатическо влияние.

Но засяга и въпроса за това, коя система по-добре отговаря на нуждите на народа и действа ефективно на международната арена.

Авторитарните лидери все по-често твърдят, че либералната демокрация е хаотична, ненадеждна и склонна към провали.

Именно такова послание изпраща и шатдаунът.

«Администрацията на Тръмп обеща да направи така, че Америка отново да бъде уважавана, тя затръби за готовността си да се противопостави на великите държави. Тя може да започне това с осъзнаването на вредата, която нанася днешният шатдаун», пише авторът.

Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Отиди Горе