Bloomberg: Има ли варианти Путин да остане на власт?

в ПО СВЕТА

Може да изглежда, че това все още е далеко, но днес въпросът е дали президентът Владимир Путин ще може да запази властта си след 2024 г., когато сегашният му мандат свърши — това е ключов въпрос за руската политика. Изглежда, че Путин няма приемливи възможности извън рамката на конституцията, пише Блумбърг. Наистина ли ще има реална политическа конкуренция на най-високо ниво?

Превод:

Разбира се, конституционните ограничения в Русия не са същите като в другите страни. Кремъл контролира руския парламент толкова много, че позволява да се промени конституцията по всяко време и Путин да стане пожизнен президент.

Но този „краен вариант” е крайно нежелан и неприемлив за Путин, който настоява за демократична легитимност като основа за своето управление.

Путин многократно и публично отхвърля сценария за пряко удължаване на президентския мандат.

Друг вариант е да се постигне обединението на Русия със съседна Беларус, като се използва икономическата зависимост на по-малката авторитарна държава от по-голямата. Благодарение на тази маневра Путин можеше да оглави обединена държава.

Правното основание за обединението би бил договорът за съюз между Русия и Беларус, подписан преди 20 години и задължаващ двете страни да се стремят към създаване на съюзна държава с единна валута и един флаг. Оказа се обаче, че Лукашенко се противопоставя на идеята за обединение.

Миналата седмица Путин отведе Лукашенко с него във Валаам, където се намира древният руски манастир, със скритата цел да доведе до съзнанието му, че руснаците, белорусите и украинците са всъщност един народ.

Руският президент често изразява това убеждение. Лукашенко, който, за разлика от Путин, обикновено не претендира да е религиозен, запали свещ пред иконата, но не се доближи до идеята за създаване на съюзна държава.

Третият сценарий за запазване на властта на Путин предполага отслабване на правомощията на руския президент, укрепване на правомощията на парламента и назначаването на Путин на поста министър-председател, подобно на повечето европейски политически системи. По-рано този месец Bloomberg съобщи, че подобна конституционна реформа може би вече се подготвя.

Четвъртият сценарий е вариант на това, което Путин направи през 2008 г., когато позволи на надеждния си съюзник Дмитрий Медведев да се кандидатира за президент и той самият пое поста министър-председател, за да изчака един президентски мандат, както се изисква от Конституцията.

Петя Паликрушева, News Front

Източник: