Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Bloomberg: Защо гръцките пенсионери правят “логичния избор” да се преместят в България

в Свят
Loading...

През последните години пенсиите в Гърция бяха намалени значително като част от пакета икономии, приети от Атина, в отговор на исканията от страна на кредиторите на държавата. В резултат днес много от пенсионерите от страната избират да се преместят и да живеят в България, разказва Bloomberg в своя публикация.

“Самата Гърция, разпознаваема за други европейци като добра дестинация за пенсиониране, намира своите по-възрастни граждани да живеят в по-евтината й северна съседка, след като пенсиите им бяха съкратени поне 20 пъти по време на дълговата криза”, посочват от медията.

Според Bloomberg те правят този “рационален избор”, тъй като по данни на Евростат към 2017 година разходите за живот в родината им са близо двойно по-високи от тези в България – страната с едни от най-ниските разходи за живот в Европейския съюз.

Според изчисленията в София разходите за гориво са средно 1,15 евро на литър при около 1,60 евро в Атина, чашата кафе е средно 2,30 евро при 4,70 евро в Гърция, а билетът за метро струва 80 евроцента в сравнение с 1,40 евроцента.

“Като цяло животът е 30% по-евтин от Гърция и това е така, ако избереш да живееш в София, Бургас или Пловдив”, разказва един от пенсионираните гърци, избрал да се премести в България. “Ако избереш по-малките градове, животът е още по-евтин”, допълва той.

“Аз все още живея комфортно тук, въпреки голямото намаление на пенсията ми, тъй като цените на всички стоки и услуги са значително по-ниски от тези в Гърция”, разказва друг възрастен гражданин на южната ни съседка, преместил се у нас.

“Сега рядко се връщам в Атина. Синът ми ме посещава често и винаги намира да купи неща, които в родината ни са много по-скъпи”, допълва той. КРОСС

Последни от Свят

Отиди Горе