Бивша република България

в България
Loading...
българска армия mреди и след НАТО

По предложение на Министерството на отбраната правителството на страната ще разглежда възможността чужди военни самолети да пазят въздушните граници на България. До тази безпрецедентна ситуация се стигна, след като в продължение на два мандата от управлението на ГЕРБ и един частичен на БСП и ДПС не бяха предприети никакви мерки за спасяване на българската военна авиация.

Нещо повече – през последната година колониалната администрация у нас направи и невъзможното, за да унищожи остатъците от българските Военновъздушни сили. Сагата с ремонта на МиГ-овете, която беше с предизвестен край, само доказа за пореден път тежката, робска зависимост на България от САЩ.

България нямала възможност да купи нови изтребители, но нямало и да ремонтира старите си в Русия, защото това било въпрос на външнополитически избор, според американския гражданин Даниел Митов, който по съвместителство е и външен министър на бившата българска държава.

Нека да обобщим – изправено пред избора да има военни самолети, ремонтирани в Русия, и да няма никакви и чужда авиация да кръстосва българското небе, правителството реши второто. Очевидно българските ВВС ще бъдат ликвидирани. Това, между другото, не е прецедент. Само преди 5 години първото правителство на ГЕРБ ликвидира българския военен подводен флот. България, която изобрети военната авиация, която беше петата държава в света с подводен флот, вече няма да разполага нито с едното, нито с другото. Всичко това налага въпроса – а докъде ще стигнат? Дали ще ликвидират напълно и Сухопътните войски?

Българската войска, само допреди четвърт век най-мощната военна сила в европейския Югоизток, се превърна в нещо, за което се говори само в минало време. България никога в своята 1300 годишна история не е имала период, в който други войски да са я бранили. Никога. В Конституцията ни е записано, че българските въоръжени сили са гарант за независимостта и териториалната цялост на страната. Това вече не отговоря на истината. Нещо повече – на наша територия има чужди военни бази, които са с почти екстериториален статут. Там българските закони не важат. Това обаче не е прецедент в историята ни. По време на турското нашествие, когато турците поставят българските феодални държави под васална зависимост, в българските крепости са настанени турски гарнизони. Е? Да виждате разликата между турските войски през 14 век и американските през 21 век? Ако имахме армия наистина, досега да се е събрал военен съд и цялото правителство да е разстреляно за национално предателство. Но да спрем да мечтаем и да се върнем към реалността.

Предстои да ни пазят чужди самолети. Не е ясно обаче какви – турски, гръцки? С оглед на тенденцията за самоунищожаването на страната и армията ни вероятно предстои да ни пазят и чужди сухопътни сили.

Сещам се как навремето се подигравахме на Македония, че имала един хеликоптер и два самолета. Май ще се окаже, че Бивша югославска република Македония има два пъти повече самолети от нас, а ние лека-полека сме на път да се превърнем в Бивша република България.

Костадин Костадинов