Бивш шеф на Пентагона: Русия и Китай отнемат приятелите на САЩ

в Свят

Когато Америка прояви слабост или се отдръпне от решаването на световните дела, Русия и Китай веднага изземат инициативата, заяви бившият шеф на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ Майкъл Флин, цитиран от Правда.ру.

В ефира на Fox News Флин заяви, че „обитателите на Белия дом забравят, че страни като Русия и Китай имат собствени стратегии за национална сигурност, които не са съобразени с нашата“.

„Всеки път, щом проявим слабост, – а ние проявяваме много слабости в различни региони на света – тези две страни, особено те, веднага вбиват клин между бившите ни партньори, приятели и съюзници. Особено в Близкия Изток – район, който следя отблизо. Но същото се случва и в Азиатско-Тихоокеанския регион. Като гледам съюзниците ни там… Щом проявим слабост или започнем да полагаме минимални усилия – а мисля, че точно това правим в момента – щом се оттеглим от решаването на големите въпроси и започнем „да управляваме процесите от тила“, руснаците и китайците на мига нахлуват в същите тези кабинети и започват да предлагат оръжие, пари, нови идеи и инициативи…Точно това се случва в момента. Мога да дам много примери. Поразително е до каква степен сме намалили присъствието в света!“, каза Флин.

Преди дни „Файненшъл Таймс“ съобщи, че Саудитска Арабия също търси ситуативен съюз с Русия заради отслабването на американското влияние в Близкия Изток.

Преди това пък главнокомандващият въоръжените сили на НАТО в Европа, генерал Филип Бридлав, призна военното превъзходство на руската армия, припомня Правда.ру. В интервю за естонската телевизия на 4 април Бридлав заяви, че през последните пет години Путин е направил сериозни инвестиции във въоръжените сили и е създал силна армия, която доказа своята боеспособност в Сирия. / Руски дневник

Бивш шеф на Пентагона: Русия и Китай отнемат приятелите на САЩ by

Последни от Свят

Отиди Горе