Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Билд: Крайната десница набира сила в Германия

в Свят
Loading...

Германската евроскептична десница отбеляза нов възход в допитванията до общественото мнение в момент, когато загрижеността от проблема с миграцията продължава да се засилва. Алтернатива за Германия (АГ) би получила 11,5% от гласовете, ако днес се бяха състояли парламентарни избори, сочи анкета на в. „Билд“.

АГ се нареди на трето място след управляващия съюз ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел (35%“) и участващите в правителствената коалиция социалдемократи (21,5%). Зелената партия и Лявата партия биха получили по 10%, докато дясноцентристката Свободна демократична партия би се добрала до парламента при подкрепа от 6 на сто от гласоподавателите.

Германия е страната от ЕС, която прие най-много мигранти в рамките на съюза, припомня в. “Индипендънт”. Недоволството в обществото се засили, след като в новогодишните дни Кьолн стана свидетел на проблеми, вината за които носят новопристигналите мигранти и бежанци. Представители на крайната десница и самообявили се за защитници на обществото радикални елементи в понеделник разбиха магазини и офиси в Лайпциг, които видимо са били собственост на хора от етнически малцинства. Тези действия бяха в контраст с гостоприемството на германското правителство и снимките на германци, които през миналата година поздравяваха с „Добре дошли!“ бежанци и мигранти.

Канцлерът Ангела Меркел напоследък стана по-умерена в реториката си за мигрантите и изтъкна, че Европа е “уязвима” от мигрантската криза. АГ настоява за отказ от еврото и по-твърда позиция по отношение на миграцията и бежанците. Десните популистки партии бележат сериозни успехи при анкети и в Швеция, където някои социологически проучвания поставят на първо място шведските демократи, в Холандия Партията на свободата се бори за първото място, а във Франция Националният фронт доминираше в първия кръг от най-новите регионални избори.

източник: БГНЕС

Последни от Свят

Отиди Горе