The Bulgarian Times

Bild: “Опит за шантаж” – посланикът на САЩ заплаши със санкции немските концерни, участващи в “Северен поток-2”

в Свят
Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел «открито» заплаши немските компании със санкции, ако те не се откажат от участие в проекта за руския газопровод «Северен поток-2», съобщава  Bild.
Според информацията на таблоида, ръководството на концерните, обаче, е възприело писмото на американския дипломат като «опит за шантаж», а в МВнР на Германия изявлението на Гренел предизвикало вълна от негодувание.

Посланикът на Съединените Щати в Германия Ричард Гренел «открито» заплаши със санкции на САЩ немските концерни, които участват в изграждането на руския газопровод «Северен поток-2», съобщава Bild.

Както отбелязва таблоидът, «своята намеса» в делата на немските компании американският дипломат е обяснил в писмо по следния начин: според него, ако в резултат на «Северен поток-2» и «Турски поток» импортът на газ в Европа през Украйна стане ненужен, то Киев ще изгуби своето значение в сферата на политиката на сигурността, а заплахата от «руски интервенции» уж ще се увеличи.

На всичкото отгоре, продължил с аргументите се Гренел, Европейският съюз щял да стане зависим от Руската Федерация в сферата на енергийната сигурност.

«В резултат фирмите, които поддържат изграждането на двата тръбопровода, активно подриват сигурността на Украйна и на Европейския съюз», констатирал в писмото си посланикът на Съединените Щати в Германия.

Немските концерни, подчертал Гренел, трябва добре да разбират, че проектът «Северен поток-2» представлява заплаха за енергийната сигурност на Европа и че поради него концерните ще изгубят репутацията си и ще попаднат под американски санкции.

Според Bild, немските концерни, обаче, възприели писмото на посланика на САЩ като «опит за шантаж».

В министерството на външните работи на Германия изявлението на Гренел предизвикало вълна от негодувание.

Във ведомството считат, че действията на американския посланик не съответстват на дипломатическите традиции.

Петя Паликрушева, News Front

Последни от Свят

Снимка на деня

ПРИЕМИ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ! ВЕДНАГА! Those inconsiderate leavers how dare they not consider
Отиди Горе