Би Би Си налага цензура върху масовите изнасилвания на бели момиченца във Великобритания

в Свят

Оказа се, че в прочутата със своята обективност и безпристрастност британска радиостанция ВВС (Би Би Си) има забранени теми, които работещите в нея, кой знае по какви съображения, въобще отказват дори да споменаат в ефир, камо ли пък да ги обсъждат.

Олудотун “Дотун” Адебайо с Ордена на Британската империя, даден му за честна и обективна журналистика

Един от водещите в Би Би Си –  Олудотун “Дотун” Адебайо (Oludotun “Dotun” Adebayo), кой знае защо, отказа да обсъжда със свой гост проблема за масовите изнасилвания на бели момиченца в британския град Ротърхем.

– Не, това не е вярно! И вие го знаете… Дори няма да говоря за това! – каза Олудотун Адебайо в отговор на заявлението на госта на програмата, журналиста Райън Гирдуски (Ryan Girduski), че в Северна Англия мюсюлмани от Пакистан масово изнасилват “малки бели момиченца”.

Случаят нашумя само преди година. Следствието установи, че от 1997 до 2013 г. най-малко 1400 бели деца са били редовно изнасилвани и пребивани от мюсюлмани с пакистански произход. Обаче, неизвестно защо, водещият на програмата на Би Би Си – Олудотун “Дотун” Адебайо, който дори е носител на Ордена на Британската империя за журналистическите си прояви, реши, че обсъждането на този проблем е “оскърбително”.

На всичко отгоре Олудотун Адебайо започна да твърди, че всичко това не било вярно и веднага прекъсна интервюто с Райън Гирдуски.

Тази проява на журналиста от Би Би Си, впрочем, напълно кореспондира с поведението на други британски институции. Според мнението на депутата от Консервативната партия Тим Лоутън, полицията крайно неохотно разследвала тези престъпления.

Той заяви:

– Полицията приемала твърде неохотно жалби от децата и възрастните по случая с масовите изнасилвания, защото се опасявала от проблеми с местните общински власт, тъй като престъпниците в случая са от пакистански произход.

А какви били тези жалби? Ето какво разказваха жертвите в съда…

“Те ме пребиваха и изнасилваха всеки ден. Два пъти ми чупеха ребра, имам сътресение на мозъка”, разказва 20-годишна жителка на Ротърхем. Косата й е посивяла от преживения ужас. Когато се срещнала с пакистанеца Аршид Хюсейн, била само на 10 години.

Сега продължава разказа си:

“Те ме вкараха в мръсна стая. Разкъсаха дрехите ми и закриха лицето ми с вонящ парцал. Започнаха да обливат краката ми с бензин. Бях сигурна, че ще ме запалят. Пет или шест мъже бяха. Те се кикотеха, оскърбяваха ме и ме изнасилваха цяла нощ”.

По-късно тя разбрала, че чрез тялото й Аршид се е разплащал с тези, на които дължал пари.

В съда обвиняемите братя Хюсеин (Аршид е на 40 години, а Башарат с 1 година по-млад) се хилеха на скамейката на подсъдимите и си подхвърляха шеги по адрес на своите жертви, съобщаваха журналисти от съдебната зала. Дори там те не криеха, че за тях англичанките са „бял боклук” – така, както и за останалите петима обвиняеми. Сред тях беше чичото на братята Хюсейн и двама други братя – Маджид и Саджид Бостан.

Пакистанците държали едно от момиченцата два месеца в мазе, където било заставяно всеки ден да прави секс с трима мюсюлмани.

Друга жертва разпозна изнасилвач, който се оказа също мюсюлманин, член на общинския съвет.

„Особено се търсели симпатични и стройни момиченца и девойки”, заяви съдия Сара Райт. Момичетата били заплашвани, че ако се оплачат на някого, ще бъдат убити роднините им, а домовете им – запалени.

Братята Хюсеин и другите членове на бандата повтаряли, че „белите жени трябва да бъдат дресирани”. Те нито веднъж не посмели да пипнат пакистанка, защото много добре знаели, че роднините й ще ги изпратят на оня свят без съд и присъда.

Какво са правели през това време полицията и социалните органи? Сред обвиняемите е и полицаят Кенет Дос. Една от жертвите го потърсила за помощ. Ето какво разказва сега тя:

“Той започна да идва при мен у дома и при приятелките ни. И ни заставяше да си лягаме с него. Заплашваше ни, че ако проговорим, ще ни арестува. После отидох в полицейския участък да се оплача. Оставих там заявление. А когато се върнах след няколко дни, ми казаха, че заявлението ми се е загубило. Посъветваха ме да забравя всичко“.

В съда стана ясно, че полицията е игнорирала 53 заявления от потърпевши и родителите им, а също така и 3 доклада на правозащитни организации.

В доклада на разследващите се посочва:

”Престъпленията са извършвали млади пакистанци и властите не искали да си създават главоболия с тях от съображения за религиозна толерантност. Полицията не е повдигала обвинения за педофилия, опасявайки се, че това ще заплаши общественото спокойствие, тъй като ще привлече вниманието на екстремистки мюсюлмански групи. Освен това, местните власти не искали да изгубят избиратели-мюсюлмани”.

Председателят на разследващата комисия Клайв Бейтс заяви:

“Ние изслушахме показания и получихме факти, че масовите изнасилвания в Ротърхем се повтарят и в други английски региони. Ротърхем е само един от многото градове със същите проблеми”.

Подобни случаи на масови изнасилвания на бели момиченца от мюсюлмани бяха разкрити още в Рочдейл, Дерби и Оксфорд. Една от жертвите в Оксфорд беше клеймосана с нажежено желязо, за да се знае, че е била ислямска робиня.

Но за всичко това обективната британска медия Би Би Си – образецът на безпристрастната и честна журналистика, пример за всички журналисти по света, твърди, че “не е вярно” и незабавно прекъсва интервютата със своите гости, които се осмеляват да говорят на тази тема.

Обаче ние в никакъв случай не можем да си помислим, че на Запад има цензура, нали така?

Най-малко пък може да съществува цензура в образеца на обективната и честна журналистика – Би Би Си.

 
Просто не е за вярване.
 
Не можем да си го представим.
 
В никакъв случай.
 
Та нейни журналисти като Олудотун Адебайо са носители на Ордена на Британската империя за честна и обективна журналистика. Щом такива журналисти твърдят, че нещо не е вярно – значи, не е вярно и точка по въпроса. Как може да не вярваме на такъв орденоносец в Би Би Си?
 
Следователно, цензурата е непозната в Би Би Си. Поне така трябва да вярваме, защото така сме свикнали да вярваме.
Нали така?
loading...
Би Би Си налага цензура върху масовите изнасилвания на бели момиченца във Великобритания by

Последни от Свят

Отиди Горе