БХК съди България

в Некатегоризирани/НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

БХК съди България за отказа да разследва публична хомофобска реч

Българският хелзинкски комитет (БХК) е завел в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) дело срещу Българската държава заради отказа да разследва крайна публична хомофобска реч на омразата, включваща призиви и закани за насилие и убийство към участниците в София Прайд 2014, провел се на 5 юли.

Жалбоподателят е Радослав Стоянов – хомосексуален мъж, активист за равноправие и редовен участник в ежегодното шествие София Прайд.
Именно той е подал първата жалба до Софийска районна прокуратура, 22 дни преди датата на провеждането на София Прайд, в която моли за спешно разследване на заплахите срещу участниците в шествието, които са публикувани от страна на заявили участие в контрадемонстрация срещу София Прайд 2014, наречена „Анти-гей парад“.

На Facebook страниците на „Анти-гей парад“ и „Националистическа партия на България“, както и на множество лични профили на свързани лица, са публикувани крайни изрази на хомофобска омраза и закани със смърт и насилие към участниците в София Прайд 2014 г. Те са отразени и в няколко популярни онлайн медии.

СРП не предприема никакви действия чак до 21 август 2014 г. – 2 месеца и 8 дни след подаване на жалбата и 1 месец и 17 дни след реалното провеждане на прайда, когато възлага предварителна проверка. Тя трае 4 месеца. На 23 декември 2014 г. – над 6 месеца след подаване на жалбата – СРП отказва да образува досъдебно производство.

Според районния прокурор изказванията във Facebook били вече изтрити, макар и до днес част от тях все още да са достъпни. Според него те нямало как да бъдат възстановени, макар това също да не е вярно – всяка изтрита информация се пази за определен срок от компанията-собственик на Facebook, посочват от БХК.

Съгласно постановлението на районния прокурор целта на извършителите не била да подбуждат към извършване на престъпления, а да покажат на обществото, че „не бива да бъде демонстрирано това поведение и сексуалната ориентация на тези хора, тъй като е неморално и би могло да засегне развитието на децата“.

Последователно всички следващи инстанции, включително Върховната касационна прокуратура (ВКП), потвърждават отказа да се образува досъдебно производство. Всички те напълно игнорират твърденията на жалбоподателя, че част от изказванията са все още достъпни, а изтритите е могло и може да бъдат възстановени.

Според БХК са нарушени процедурните задължения на държавата, които съответстват на правата на жалбоподателя на свобода от нечовешко и унизително отнасяне – Член 3 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ); на зачитане на личния и семейния живот – Член 8 от ЕКПЧ; на свобода на сдружаването и събранията – Член 11 от ЕКПЧ; на ефективно вътрешноправно средство за защита – Член 13 от ЕКПЧ; и на свобода от дискриминация – Член 14 от ЕКПЧ.

От комитета припомнят за проучване на Агенцията на Европейския съюз за основни права (FRA) от 2012 г. показва, че 68% от ЛГБТ респондентите от България съобщават, че са били жертва на хомофобско или трансфобско насилие през предходните 12 месеца.

Най-тежкото документирано хомофобско престъпление е убийството на 25-годишния студент Михаил Стоянов в София през 2008 г. През март 2010 г. седем ЛГБТ активисти бяха нападнати и бити, докато протестират срещу хомофобски акт на местните власти, а през юни 2011 г. участници в София Прайд бяха нападнати и бити след шествието, като са проследени до мястото на побоя от нападателите си. / news.bg

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Вижте: Шокиращи данни за децата, израснали в хомосексуални “семейства“ – ( ПЪРВО ИЗСЛЕДВАНЕ В СВЕТА ЗА ТРАГЕДИЯТА НА ВЪЗПИТАНИЦИТЕ НА ХОМОСЕКСУАЛНИ „СЕМЕЙСТВА“)