Бедността е фактор за появата на рак

в Свят

Съществуват   фактори, които често са свързани с развитието на някои видове рак. Пушенето, например, се  свързва  с повишен риск от рак на белите дробове, а често използването на солариуми повишава риска от рак на кожата.

Наскоро  се появи проучване, което  предполага, че социално-икономическият статус също може да повлияе върху развитието на някои видове рак. Екип от учени, ръководен от д-р Франсис Боски от нюйоркската служба за регистрация на рака, публикува статия в списание Cancer този месец.

За да  определи дали съществува такава асоциация, учените събрали  данни за нивото на рак от Северноамериканската асоциация на раковите регистри. Екипът идентифицирал 2,9 милиона души, които били диагностицирани с тумор.

Те открили, че от 32 видове рак, точно 14  били най-често разпространени в райони с високи нива на бедност, а 18  най-често се срещали в райони с ниски нива на бедност.

Въпреки че резултатите не показват значими асоциации между социално-икономическия статус и разпространението на рак, те доказват  връзката между социално-икономическия статус и определени видове рак. / НЕПОЗНАТО

Бедността е фактор за появата на рак by

Последни от Свят

Отиди Горе