Банките нарушават правата ви

в България
Loading...

Банките сами нарушават сключените от тях договори за ‪‎кредит‬, като включват в договорите си клаузи, които им позволяват да увеличават едностранно лихвата и с тях довеждат кредитополучателите до невъзможност да погасяват дълга си. Така те превръщат изрядните си клиенти в длъжници, съобщи адвокат Десислава Филипова.

Банковото лоби в парламента затвори капана над беззащитния кредитополучател и си гарантира бърз и облекчен ред за събиране на кредитите си чрез чл. 417 от ‪‎ГПК‬. Този член позволява на банките да се снабдят с изпълнителен лист въз основа на т.нар. „извлечение от банковите сметки” – термин, който не съществува в счетоводните закони, а е създаден от депутатите в услуга на банките само в чл. 417 от ГПК. На практика това извлечение представлява обикновен лист, върху който банките нанасят каквито си поискат размери на главницата, ‪‎лихви‬ и лихви за забава.

Съдът просто регистрира наличието на такъв документ и без да проверява верността на написаното осъжда потребителя. Злощастният кредитополучател научава, че е осъден едва когато частният бирник се появи на вратата му с покана за доброволно изпълнение, след като вече е запорирал заплатата и банковите му сметки и го е лишил от средствата, необходими да се защити. Нещо повече, дългът на кредитополучателят е набъбнал с разноските за държавна такса, адвокат и различните такси, които се плащат и за делото по чл. 417 ГПК и за изпълнителното дело. / Десислава Филипова

Loading...

Последни от България

Отиди Горе