Българското правителство да съди ЕК за американските визи!

в България
„САЩ упорито отказва за премахне визовия режим за държави, членки на Европейския съюз: България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия. Говорим за дискриминация, насочена срещу близо 70 милиона граждани на ЕС. А Европейската комисия нарушава собственото си законодателство!“ Това казва в емоционално интервю за „ГЛАСОВЕ“ евродепутатът Момчил Неков, като обяснява какви са начините да се премахне тази явна несправедливост.
Явор Дачков, ГЛАСОВЕ

– Миналата седмица поставихте отново въпроса за визовия режим със САЩ. Твърдите, че оставането на визовия режим за българи е скандално. Поради каква причина?

– Нека да започнем оттам, че вече 14 месеца Европейската комисия нарушава собственото си законодателство, като не въвежда визи за американски граждани.

– А защо трябва да го прави?

– Трябва да се постигне реципрочност. През 2013 година беше приет европейски регламент, според който в рамките на транзитен период от 24 месеца трети страни, за чиито граждани не са нужни визи при посещение в целия ЕС до 90 дни, трябва да въведат и те безвизов режим за всички европейски граждани.

След изтичането на тези 24 месеца страните, които все още не се съобразяваха с този регламент, бяха – САЩ, Канада и Бруней. Бруней на 13 април 2016 година отмени визовия режим за последната държава от ЕС, за която все имаше визово изискване – Хърватия, така че те се съобразиха с визовата реципрочност на ЕС.

В същото време знаем какво се случи с Канада след гласуването на СЕТА – търговското споразумение с Канада. Реално до края на годината трябва да отпаднат визите. И забележете, тук се обвързва едно търговско споразумение с някакъв подарък за България – безвизов режим.

Но остава най-сериозната държава – говорим за САЩ – която отказва за премахне визовия режим за държави, членки на Европейския съюз: България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия. Говорим за дискриминация срещу близо 70 милиона граждани на ЕС.

– Това означава, че Европейският съюз, за да изпълни собственото си законодателство, трябва да наложи визи за гражданите на САЩ, които искат да идват на територията на европейските страни. Така ли?

– Именно. В случая важното е, че ЕК е изпълнителен орган – предлага законодателство, но и следи за прилагането му; тя няма какво да разсъждава. Още повече че през 2015 г. Съдът на Европейския съюз много ясно потвърди, че ЕК трябва да изпълни собственото си законодателство, като въведе визи за гражданите на третите страни, дискриминиращи дори и само една държава членка. Тук говорим за 12 април 2016 година. От тогава до сега Европейската комисия е в нарушение на собственото си законодателство! Това, което казах преди месец, е, че реално тя няма да пристъпи към приемане на този делегиран акт.

– Кога е имало такова изявление?

– За последен път преди около месец.

– Какво се съдържа в това изявление?

– Става дума за това, че Западна Европа има активна търговия със САЩ и ние явно бихме накърнили интересите на западноевропейците. Като говорим за солидарност, къде е солидарността на Европейския съюз?

– Искате да кажете, че ЕК не иска да изпълни първо законодателството на собствения си европейски парламент и второ – съдебно решение на собствения си съд?

– Точно така. На двата си законодателя в лицето на Съвета на министрите и в лицето на Европейския парламент. И тук искам да обясня какви са механизмите, кой в ЕК може на практика да следи за неизпълнението на този делегиран акт.

Първо, това може да бъде направено от председателя на Европейския парламент от името на Европейския парламент – тъй като през март тази година имаше резолюция от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред – гласувана и приета и от целия Парламент, в която се приканва ЕК да изпълни законодателството си.

След тази резолюция Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред трябва да изпрати становище на Комисията по правни въпроси, която от своя страна да даде предложение как Европейският парламент в лицето на председателя си г-н Таяни да съди Европейската комисия.

Втори вариант. Тук говорим за национални интереси и дискриминиране на български граждани. В случая българското правителство, в лицето на г-н Борисов, може да заведе дело в Съда на Европейския съюз и също да съди ЕК. Накърняват се наши интереси, чии интереси трябва да защитава българското правителство?

Третата възможност. Имаме номинация за еврокомисар, не сме чули нищо по този въпрос, който е национален и европейски всъщност. Аз не смятам, че български комисар трябва да се занимава само с ресора си „Дигитализация“ – трябва да защитава и националните ни интереси. Все пак безпрецедентно отсъстваме вече близо половин година от ЕК. А впрочем г-жа Габриел още при номинирането си в различни интервюта обеща да защитава българските интереси. Сега тя има идеален повод да го направи в действителност.

– Имате ли някакви индикации, че българската държава се кани за защити тези интереси по този въпрос?

– Индикациите са, че българската държава по-скоро не се кани да направи нищо по въпроса.

– Чисто процедурно от името на министър-председателя ли може да се внесе такъв иск срещу Европейската комисия?

– Да, така е. Не съм юрист, не искам да навлизам в този тематика – тя е по-скоро техническа. Казвам кой има правото да го направи. При всички случаи става дума за институции.

И тук говорим за няколко неща: за защитаване на нашите интереси, за солидарността на Европейския съюз като цяло. Гражданите гласуват против европейските институции именно поради тази причина.

Друго. Има много случаи на българи, които пътуват за САЩ. Значи ние можем да си даваме базите, а в същото време да имаме най-много откази за визи в ЕС от страна Америка! Това ли е приятелството? Аз не го разбирам по този начин.

– Имате ли информация как ще реагират другите ощетени страни – изброихте още четири освен България. Ще се обърнат ли те към Съда, как ще си търсят правата по този въпрос?

– През 2016 година аз инициирах една писмена декларация, която бе подкрепена от 70 евродепутати в Европейския парламент от различни държави членки – сред които имаше и колеги от Швеция, Франция и Германия. За мен обаче е важно да се каже какво би направило българското правителство. Ако бях евродепутат от Полша, щеше по някакъв начин да ме интересува Полша. Впрочем, след като инициирах тази декларация получих само едногодишна виза за САЩ. Въпреки, че съм с дипломатически паспорт и приятел на Америка.

Явор Дачков,
ГЛАСОВЕ
loading...
Българското правителство да съди ЕК за американските визи! by

Последни от България

Отиди Горе