Българската позиция за заседанието на Европейския съвет в Малта е Европа – съюз на сигурност на солидарност и взаимопомощ

в НОВИНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

България подкрепя идеята за Европа като съюз на сигурността, основан на принципа на солидарност и взаимопомощ. България категорично се обявява против концепциите за „многоизмерна Европа” или „Европа на различните скорости”. София си остава в зоната на здрача на Брюксел и Берлин, без каквито и да е залитания към Вишеградска четворка, южен съюз или други отклонения от „правия път“.

Целият шум за пътуването със „Спартан“,който вдигна соросоидната родна медийна гмеж, беше да се отклони вниманието, че президента Радев постави в Брюксел своите позиции за вредата от Дъблинското споразумение и най-вече, че постави в Брюксел позицията за санкциите срещу Русия,които се разминават с тези на председателя на еврокомисията Юнкер в настоящото време.
Закономерно, президента Радев в първото си посещение в Брюксел се държи отговорно, поставя въпросите от национален интерес, без да стресира евробюрократите. Поне засега не научаваме друго, освен от признанието на Юнкер за различия по въпроса със санкциите към Русия. Президентът настоя пред Доналд Туск за по-ефективни мерки за справяне с бежанската вълна. „Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички“. Той поиска и промяна на Дъблинското споразумение, което в настоящия си вид има риск да превърне България в буферна зона. По-рано днес негов коментар по темата излезе в интервю за портала „Юрактив”:„Що се отнася до санкциите, аз не виждам какво е практическото им използване, тъй като загубите са очевидни. Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война“, заяви преди разговора с Туск Радев, цитиран от bTV. С Юнкер си говорили и за хипотетична комисарка. Да се надяваме, че не е „Анка картечарка“? Разбрахме от отговора на председателя на ЕК, че има „известни малки различия“ между него и президента Радев. Юнкер заяви, че е твърде рано да се говори за отмяна за санкциите, наложени на Руската федерация и продължи: „Не мисля, че има големи различия между Президента и Европейската комисия, когато става въпрос за санкции срещу Русия. Взели сме всички наши решения, тези решения са валидни, и когато трябва да се върнем към тях, ще го направим. Но сега не е времето за промяна”. Ако преведем объркания словоред на председателя на комисията се получава: „Няма големи различия, означава, че има различия“,“Не му е сега времето, но когато трябва да се върнем към тях, ще го направим“. Сигурността на европейските граждани започва от сигурността на границите на нашата страна, заяви президентът Радев на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Румен Радев ще разговаря с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще посети Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, в Монс. Очакванията на някои среди за известна конфронтация с либералите от Брюксел и Берлин не се сбъднаха.

Правителството одобри българската позиция за предстоящото неформално заседание на Европейския съвет на 3 февруари във Валета, Малта. Страната ни ще бъде представена от президента Румен Радев, съобщиха от правителствената информационна служба. Дискусията ще се фокусира основно върху предизвикателствата, свързани с външните аспекти на миграцията, като се очаква приемането на Декларация от Валета. Принципното разбиране на България е, че е необходимо ефективно прилагане на всеобхватен набор от мерки в областта на миграцията и защитата на външните граници. Предложенията, съдържащи се в проекта на Декларация от Валета, съответстват на този подход и поставят акцент върху запазването на бдителността по отношение на всички миграционни маршрути. От особена важност е ангажиментът на всички държави-членки за създаване на подходящи условия, насърчаващи връщанията и реадмисията на мигранти, включително чрез разработването на единен списък на „сигурни трети страни/страни по произход” извън ЕС.

Неформалната среща на върха в Малта ще бъде организирана в две заседания. На сутрешното заседание 28-те държавни и правителствени ръководители ще разгледат външното измерение на миграцията. Очаква се акцентът в обсъжданията да бъде поставен върху маршрута през Централното Средиземноморие и Либия и намиране на решение на миграционния натиск. По време на следобедното заседание 27-те ръководители ще могат да се занимаят с подготовката за предстоящото на 25 март 2017 г. отбелязване на 60-ата годишнина от подписването на Римските договори. Тогава ще има и политически размисъл относно бъдещето на ЕС.

Евробюрократите не искат да се вслушат в опасенията на гражданите относно глобализацията. Дано Декларация от Валета не съдържа старите мераци на Брюксел и Меркел – вместо Европейски съюз да управляват европейска свръхдържава, в която решенията ще вземат най-силните играчи на съюза, а националните държави ще загубят суверенитета си. Идеята е страните членки да нямат право на собствена армия, на Наказателен кодекс, на отделна данъчна система, собствена валута и т.н. Централната банка няма да е в състояние реално да защитава финансовите интереси на националната държава, държавите-членки да загубят губят контрол върху собствените си граници и процедури за приемане и преместване на бежанците на тяхна територия, въвеждането на единна система на визов режим, обща външна политика с другите държави и международни организации.

Евроскептицизмът обаче се разрасна в Австрия, Унгария и Италия, във Франция пък крайнодясната партия на Мари Льо Пен „Национален фронт” се радва на висока популярност, а последните събития в Полша са заплаха за либерализма. След победата на Тръмп Европа не може да разчита на закрилата на САЩ, затова съюзът трябва да положи усилия за изграждането на обща външна политика и интегрирането на военните си сили, за да гарантира сигурността на гражданите си. В страни като Унгария и Полша има политически действия в разрез с интересите на брюкселската бюрокрация. Няколко събития през последните месеци са свидетелство за криза на либералния глобализъм в Европа. Последното от тях е политическото противоборство в Полша, породено от управляващата партия, която ограничи достъпа на журналисти до пленарните заседания на парламента.

В Италия инициираният от министър-председателя Матео Ренци референдум претърпя провал. Спечелиха движения като „Пет звезди” и Северната лига — отявлени противници на реформите, които в ситуацията на икономическа стагнация, финансова криза и големи имигрантски потоци печелят все по-голяма популярност сред населението. След негативния вот националистите тълкуват резултатите като отричане от Европейския съюз. Представеният като възможност за институционална реформа референдум се превърна в провал за Брюксел и Берлин.

Няколко вътрешнодържавни избори могат да се окажат пагубни за съществуването на ЕС, а през 2017 г. такива ще се проведат във Франция, Германия, Холандия и Италия — все страни, които отчитат сериозен възход на патриотичните движения.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД