България замесена в доставки на оръжие за сирийската опозиция

в Свят

Според информация на rusvesna.su от началото на септември досега е в ход тайна операция за прехвърляне на оръжие и боеприпаси от България в Турция и оттам в Сирия. Руският сайт се позовава на украинец с условно име „Тимур”, който се бие на страната на кюрдите и координира взаимодействието им със сирийската армия в битката срещу „Ислямска държава”.

Този източник твърди, че вече са били изпратени няколко транспортни конвоя с патрони и стрелково оръжие, както и резервни части за артилерийски оръдия. Става дума за автомати „Калашников”, снаряди за „Град” и за миномети.

Въоръжението и боеприпасите са произведени в български военни заводи в Сопот и Казанлък, твърди източникът. Плащането е направено от фирми, свързани с Европейското командване на армията на САЩ.

Немският вестник „Билд” в броя си от 26 октомври твърди, че до дни умерената опозиция в Сирия може да получи доставка на зенитни ракети и съвременни комплекси на ПВО.

Според директора на руския Център за изучаване на страните от Близкия Изток и Централна Азия Семьон Багдасаров средства за борба с руските самолети могат да дойдат в Сирия и през Катар, който има на въоръжение в своята армия ракети „Стингър” и „Стрела-2”. / БЛИЦ

loading...
България замесена в доставки на оръжие за сирийската опозиция by

Последни от Свят

Отиди Горе