Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Българинът 2015: Болнав, гладен, охарчен, пести от ток и парно, страхува се от атентат в Париж

в България
Loading...

Еднакво го е страх от атентат като в Париж, следене в интернет и поскъпване на електричеството

Задлъжнял – този е общият знаменател, който определя портрета на българина през 2015 г. Стресът от кризата е заместен от отегчение и смирение пред нетърпящия от години промени масов национален сюжет. Вой от сметките за ток и парно (93%), плащането им със закъснение (61%), дългове към “Топлофикация” (всеки 5-и), растящи харчове (всеки 2-и), подаръци за празници с пари назаем (16%). Защо ли не е изненада, че сред най-масовите ни страхове е токът да не поскъпне (65%)?

Правим това обобщение въз основа на данните от над 350 анкети по най-актуални теми през 2015 г., които “24 часа” публикува във всеки свой брой на 2-а и 3-а стр.

Нашите изчисления показват, че

минимум по

3000 читатели

са отговаряли на въпросите всеки ден. За сравнение – извадките на социолозите за националните им представителни проучвания са два пъти по-малки, така че спокойно може да се доверим на данните.

Почти пълно мнозинство – 96%, признават с горчивина: “Тази година не ми увеличиха заплатата”. Едва 17% споделят, че това се е случвало в периода на кризата. “Не успявам да спестя нито лев”, жалват се 92%. “Охарчих се по празниците”, пригласят им още 84% от нашите анкетирани.

Всеки 4-и твърди, че има депозит в банка, но след трусовете в този сектор е обяснимо, че 76% предпочитат да влагат пари в имоти, вместо да трупат пари в депозити.

Стратегиите за оцеляване са две – пестим от ток и парно и

следим

намаленията

и промоциите

по магазините. Между 3/4 и 4/5 от съгражданите ни признават, че правят точно това. Всеки 3-и с деца признава, че не им дава джобни.

Но ако проблемът на нашего брата са ниски доходи и хроничен недостиг на пари, за да живее добре, от почивка се е отказал едва един на всеки 10 попитани. Масово обаче – цели 45%, твърдят, че не ползват целия си годишен отпуск.

Българинът не пропуска да помечтае как би спечелил повече пари. 6 на сто късметлии твърдят, че са спечелили от тотото над 10 000 лв.! Но сред опциите на останалите 94% със сигурност не е работата на две-три места.

“Ще работя повече,

ако ми плащат

двойно на час”,

заричат се 75 на сто от участниците в анкетите. Всеки 2-и би се навил да го наемат на работа за ден с трудов договор след въвеждането на тази новост през годината.

Трудовият ентусиазъм обаче намалява значително, когато става дума за вдигането на възрастта за пенсиониране. Над 3/4 са категорични “Не бих работил до 65-годишна възраст!”. Малко над 2/3 пък са петимни да си купят стаж за пенсия.

Стряскат данните за здравния статус на българина. Цели

39% твърдят,

че ползват често

болнични

през годината. Странно – три пъти по-малко (13%) са онези, които твърдят, че си плащат здравните вноски. Знак, че отиваме на лекар само в краен случай, е, че само 4% от анкетираните са ходили на профилактичен преглед за рак, а 13% се ваксинират против грип. Добрите новини са две – че 96% си мият ръцете редовно и че 74 на сто искат вредните храни да поскъпнат. Иначе едва 30 на сто четат етикетите на стока за съдържание на Е-та, преди да я купят.

През 2015 г. по-малко в сравнение с предходната година са жалвалите се от кражби, но пък

бумът е при

поисканите и

платените

рушвети,

показват данните. Споделят, че домът им е бил обран тази година, 14% срещу 25% през 2014 г., показват данните. С колата си през изминалата година са се разделили 17% срещу 37% през по-миналата година. За сметка на това всеки 4-и се оплаква, че са го обирали на улицата.

Цели 54% споделят, че им е искан рушвет на пътя, а 35% – че са плащали подкупи, за да получат услуга. И това ако не е доказателство за корупция и на ниски нива, здраве му кажи!

Няма промяна в рестриктивните настроения към управниците и властта, показаха още данните. Те пълзят обаче и към държавните чиновници. “Депутатите не трябва да имат имунитет”, убедени са 56 на сто от анкетираните. Близо три четвърти (73%) искат

магистратите да

обявяват скъпи

подаръци Най-масово обаче – 86 на сто, са убедените, че държавните чиновници трябва да си плащат сами осигуровките, а не както досега, това да прави държавата, т.е. ние, данъкоплатците.

Че искат промяна в държавата, личи и по желанията за промяна на начина, по който избираме властниците си. Въвеждане на задължително гласуване определено не е сред приоритетните – 35% го искат. Въвеждането на електронно гласуване се ползва с по-висока подкрепа – 51%. За сметка на това цели

цели 81 на сто

искат изцяло

мажоритарен вот

Кауза, за която “24 часа” работи от години, и която, вижда се, повечето българи са прегърнали.

Въпреки че има от какво да се оплаче, българинът изпраща 2015-а оптимистично. “България никога няма да изчезне”, вярват 84%. Остава да я променим така, че да харесва не само на нас, но и на децата и внуците след нас.

източник: 24 часа

Последни от България

Отиди Горе