Българче пита папата защо страдат децата. Ето какво отговори той

в България

“В живота има въпроси и ситуации, които не могат да се обяснят. Един от тях е въпросът, който ми зададе и твоето страдание. Зад него обаче е Божията обич. Как да я обясниш? Не може да се обясни. Аз не мога и се съмнявай, ако някой ти каже, че може. Само хората, които те обичат, могат да те накарат да почувстващ Божията любов и да бъдат до теб, за да продължиш напред в живота”.

Така отговори папа Франциск на българче, което му зададе въпроса по време на среща в папската зала “Нерви”. Според италианските осведомителни агенции на 2 юни папата се е срещнал с деца от средни училища, участници в християнските образователни инициативи “Граал” и “Рицарите”.

Светият отец отговори на въпроса, зададен му от родено в България дете, което е било изоставено в детски дом, след което осиновено в Италия. По-късно обаче детето останало без майка и без дядо и баба в Италия, които починали.

“Как да разберем, че Бог ни обича, когато ни отнема хора или неща, които никога не искаме да загубим?”, продължи папата. “Нека да си представим например която и да е детска болница. Как да си мислим, че Господ обича тези деца, след като ги оставя да се разболеят, а много често ги оставя и да умрат? Замислете си над този въпрос – защо страдат децата? Защо в някои части на света има деца, които гладуват, а в други части се похищава толкова голямо количество храна?

Ти зададе този въпрос и няма думи, с които да се обясни. Ще намериш някакво обяснение, но не за причината, а единствено в любовта на хората, които те поддържат. В молитвите си питам защо страдат децата и задавам този въпрос обикновено, когато съм в детска болница и после излизам със страдащо сърце, и Господ не ми отговаря. Тогава поглеждам разпятието- ако Господ е позволил синът му да страда така за нас, би трябвало да съществува нещо, което има смисъл. Аз обаче не мога да ти обясня смисъла. Ще го намериш ти самият по-нататък в живота или в един друг живот. Обяснение като на математическа теорема обаче не мога да ти дам нито аз, нито който и да е друг”, каза още папа Франциск на българското дете.

Виолина Христова,
24Часа

Българче пита папата защо страдат децата. Ето какво отговори той by

Последни от България

Отиди Горе