Бъдещето дойде по-рано: Tesla започна продажбата на соларните керемиди за покриви (ВИДЕО)

в Любопитно

Американската компания Tesla Inc, започна да приема предварителни поръчки за слънчеви панели под формата на керемиди Solar Roof.

Според главния изпълнителен директор на Tesla и SolarCity Илон Мъск, като цяло построеният от такива панели покрив ще бъде по-евтин от монтажа на конвенционални керемиди, макар и по-скъп от битумните.

За да поръчате такива соларни керемиди е необходимо да направите депозит в размер на 1 000 долара. Инсталирането на Solar Roof ще започне още това лято в САЩ. От следващата година се предвижда да започне инсталирането на слънчеви панели в други държави, като Мъск обеща доставка до „почти всички страни.“

Засега е възможно да се поръчат само стъклени керемиди (мат и гланц), а опциите за стилизирана глина и камък ще се появят през 2017 г.

Площта от Solar Roof ще се състои от соларни клетки  само на една трета, но ако купувачът иска може да се увеличи делът на активните соларни керемиди. От компанията считат, че за да се изплати такъв покрив за 30 години, ще е достатъчно 35% от всички керемиди да са соларни.

Средната стойност на установката Solar Roof ще е 21,85 $ на квадратен фут (около $ 220 на квадратен метър), при това керемида със слънчева батерия струва $ 42, а останалите плочки ще струват $ 11.

В Tesla уверяват, че плочката не губи много от ефективността при нагряване, а издържа падане на 5-сантиметрова градушка при скорост до 160 километра в час.

ЕНЕРГЕТИКА.БГ

loading...
Бъдещето дойде по-рано: Tesla започна продажбата на соларните керемиди за покриви (ВИДЕО) by

Последни от Любопитно

Отиди Горе