Бъчварова: Трябва да се гордеем с оградата на границата

в България

„Формално началник на кабинета е с ранг на министър и аз не го разглеждам като санкция. Аз съм била на тази длъжност и гледам на позицията си да направя така, че да работя по-добре, да подпомагам премиера и да помагам на министрите. Познавам работата и ще имам възможност да я оптимизирам“.

Това каза началникът на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова пред Нова тв. Тя призна, че е работила в много трудни условия и под постоянни критики като вътрешен министър.

Бъчварова изрази надежда, че ще дойде време, когато работещите в сферата на МВР ще се ползват с нужното уважение, както и институцията. „Отношението към МВР е недопустимо. Ако искаме да има добри резултати работата не бива да се компрометира, както постъпиха с Георги Костов. Той не беше освободен от длъжност според закона и сега си търси правата по съдебен път“, посочи Бъчварова.

По думите й проблемите в сектор “Сигурност” трябва да се решат цялостно, а не на парче, както става в президентството. „Чувствам се длъжна да вляза в темата за преградното съоръжение на границата, защото през последните две години бях ангажирана с него пряко. Тази тема стои в публичното пространство още от кампанията и досега няма нито един факт, който да подкрепя критиките към това съоръжение. Нещо повече – вече има резултат, който се усеща в Европа. В пъти е намаляло нелегалното преминаване през границата. Много е тревожно, че зад едно такова начинание, с което трябва да се гордеем, стои едно грозно набедяване, което цели оклеветяване. Явно казусът ще се реши в съда“, отбеляза бившият вътрешен министър. „Няма нищо скрито по цялата процедура при изграждането“, категорична беше Бъчварова.

„Имаше намаляване на средствата, с което трябваше да се справим. Работеше се в изключително насечена местност, където се наложи да е едноредова, защото от другата страна е пропаст. При нас, ако минете с хеликоптер ще се чудите изобщо как хората са работили. В крайна сметка вече имаме ограда. В цената на оградата е включен и пътя, който е изграден паралелно, както и проектирането“.

Бъчварова коментира и заявката за посредничество между Германия и Турция от страна на премиер Борисов. „Това беше една заявка по значими теми за ЕС. Много е важно кой може да решава тези глобални въпроси и има възможности за диалог. Имаме традиции да поддържаме диалога с Турция и е нормално когато сме в една общност всеки да помогне, с каквото може. България е в процеса на глобалната политика и тя е фактор, защото има отношение към най-големите проблеми в момента“, увери тя.

Румяна Бъчварова не подмина и разсекретяването на стенограмите за КТБ. Според нея втората стенограма едва ли ще бъде оповестена, защото представлява секретна информация. „По закон стенограмите от КСНС са секретни. Много хора останаха разочаровани, защото в първата стенограма не успяха да прочетат, това което искаха. В този момент на практика никой нямаше ясна представа как да се излезе от този проблем“, коментира Бъчварова.

Епицентър.бг

Да ви припомня малко ГЕРБерастка шизофрения:

04.2016 | Бъчварова: В България терористи няма, МВР работи много ефективно срещу тях

06.2016 | Бъчварова: Ако има взривове в България, мисля, че можем да реагираме адекватно

09.2016 | Бъчварова: Строим нови бежански лагери в пограничните райони!

09.2016 | Бъчварова: Бежанците се радикализират

09.2016 | Бъчварова: Откриваме още 3 центъра за бежанци

05.12.2016 | Бъчварова: Има сигнал за подготвян терористичен акт в България

25.12.2016 | Бъчварова: През България преминават терористи

През територията на България преминават членове на терористични организации, опитващи да достигнат до Западна Европа. Това заяви вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Към настоящия момент не са постъпвали данни за организиране на терористично нападение на територията на страната и срещу българските интереси в чужбина, каза Бъчварова.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, уточни министърът в оставка.

За подобряване на мерките за сигурност на българските граждани след терористичните актове в Берлин, Цюрих и Анкара, Бъчварова заяви, че Консултативната група е решила да се запази настоящата трета степен “ниско ниво” на заплаха, съгласно националния план за противодействие срещу тероризма.

Освен това е разпоредена и степен на готовност “жълта” (предупреждение) за всички структури на МВР с акцент върху засилване на граничния контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишни празници. Места посещавани от големи групи хора като концерти, коледни базари, големи магазини и др.

Тези мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства в България, Турция и рисковите държави.

Не е постъпвала конкретна информация за заплаха към конкретни чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, на посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации.

Няма данни за саморадикализирани представители на българската мюсюлманска общност, които биха могли да подготвят и осъществят атентати в страната. Няма данни и за крайнодесни и националистически организации за извършване на ответни действия към мюсюлманската общност у нас, бежански центрове или мюсюлмански храмове, допълни Бъчварова.

Тя се обърна към българските граждани и ги увери, че трябва да са спокойни, защото няма заплаха и всички институции по време на празниците ще предприемат по-завишени мерки за сигурност и безопасност.

Бъчварова коментира също, че в момента се подготвя годишният отчет на МВР.

Относно режима на регистрация на мигрантите, получаване на бежански статут и начинът, по който се обработва информацията за пребиваващите в бежанските центрове, Бъчварова коментира, че непрекъснато се дава информация. Всички бежанци се регистрират и се следват процедурите – тези които имат право получават бежански статут го получават, а тези, които нямат такова право, се извеждат от страната./БГНЕС

loading...
Бъчварова: Трябва да се гордеем с оградата на границата by

Последни от България

Отиди Горе