Аз, искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия

в БЪЛГАРИЯ

ЕП ще иска  ЕК да бъде изправена пред Съда на Евросъюза за неизпълнение на задълженията и самоуправство.

Правото на ЕС изисква, щом ЕК установи липсата на визова реципрочност, да въведе визи отново за гражданите на държавата, която изисква визи от граждани на ЕС-в случая САЩ и  Австралия.

Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

ЕК не спази това изискване и обясни, че би било твърде скъпо.

През март ЕП прие резолюция, с която призова ЕК в срок от два месеца да върне визите за гражданите на САЩ, които пътуват до ЕС. Досега комисията не се е съобразила с настояването на евродепутатите.

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент сега иска от правната комисия становище дали Европейската комисия да бъде изправена пред Съда на ЕС. Аз, искам импийчмънт на Юнкер и цялата Европейска комисия.

Ако правната комисия се произнесе положително, решението трябва да бъде взето на пленарна сесия на ЕП вероятно наесен. В случай, че ЕП подкрепи подобна възможност, ЕК ще бъде съдена за това, че не е въвела визи за граждани на САЩ, след като Вашингтон продължава да изисква визи за гражданите на пет държави от ЕС – България, Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

Говорител на комисията днес поясни, че би било „контрапродуктивно“ връщането на визите за гражданите на САЩ. Говорителят добави, че въпросът ще бъде обсъден отново от еврокомисарите „до края на декември“.

Време е ЕС да спази собственото си законодателство. Всяко българско правителство може законно да поиска от европейските институции да наложат визи за граждани на САЩ и Австралия.

Проблемът е колкото във Вашингтон, още повече в слугинажа на Брюксел, София и Букурещ и другите потърпевши.

През лятото на 2015 год. Европейският съд в Люксембург отвори вратата към въвеждането на визи за гражданите на САЩ и Канада и Австралия, след като отхвърли жалба на Европейската комисия за отмяна на членове от европейското законодателство, писа ureport.bg.

Ръководното тяло на Европейския съюз искаше отмяната на процедури, които засягаха ролята ѝ като изпълнителен орган в процеса по оценка на исканията на страните членки и налагането на визов режим на трети страни.

Според обжалвания регламент, ако трета страна прилага изискване за виза за гражданите на поне една държава-членка на ЕС, засегнатата страна може да поиска от ЕК да приеме акт, който да замрази временно освобождаването от изискване за виза за период до шест месеца.

Съдът в Люксембурт отхвърли жалбата на Комисията и нареди тя да плати съдебните разноски. С това регламентите остават в сила и ЕК би трябвало да разглежда исканията да въведе визи за страните като САЩ и Австралия, които продължават да изискват визи от отделни държави-членки на ЕС.

Всяко българско правителство, когато имаме такова, може законно да поиска от европейските институции да наложат визи за граждани на САЩ и Австралия.

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД