АТАКА назначи за министър приватизатора на ЧЕЗ…

в България

Ако се разровите в Интернет, лесно ще намерите помпозната новина как държавата с обявява, че е приватизирала “миноритарните дялове” в енергоразпределителните дружества. Също там ще видите гордите изказвания на Емил Караниколов колко прозрачна била процедурата и каква голяма далавера сме направили с това, че сме загубили и последните дялове от дружествата, доставящи ток на крайните потребители.

Всичко би било съвсем нормално за неолибералното ни падение, ако… въпросният човек не беше предложен за министър от… АТАКА. Да, няма шега. Новият министър на икономиката е от квотата на Патриотите, и е издигнат от Волен.

Същият този Волен, дето громеше изобщо приватизацията в енергетиката, и твърдеше, че Кунева и другарчетата и, дето я направиха, е за затвора.

През 2012 г. държавата все още има някакво влияние в ЕРП-тата, чрез миноритарните пакети. Те са около 33%. Тогава, вместо да промени закона и да застави ЕРП-тата да взимат решения с мнозинство от 75%, и така поне частично да си върне контрола, та тогава герберите реших, че въпросните дялове не им трябват и ги продадоха. С това се загуби не само контролът, но и възможността да се получава директно информация от дружествата, чрез назначени от държавата членове на бордовете (макар и в малцинство). Операцията се изпълни именно от Емил Караниколов, който беше председател на Агенцията за приватизация.

Очевидно приватизацията вече не е мръсна дума за АТАКА. Интересен въпрос е дали ще предложат някой от “Дънди Прешъс” за заместник-министър. Логично е, нали. Би следвало и златната концесия, от която взимаме 2% такса, да е изгодна и патриотична вече…

Добри Божилов, ГН

loading...
АТАКА назначи за министър приватизатора на ЧЕЗ... by

Последни от България

Отиди Горе