The Bulgarian Times

Асма Асад – лъскава дама насред разрухата

в Свят

Съпругата на сирийския президент не носи ислямски дрехи и прилича на западна дама

 

Контрасти: С емира на Катар Хамад бин Халифа ал Тани и съпругата му Моза

 

Тя трябваше да бъде нежната страна на реформаторския режим на Асад. А е на път да се превърне в мразена фигура от мнозина. Асма Асад, образован бивш инвестиционен банкер, дълго и старателно отглеждаше образа си на блестяща първа дама с висока ценностна система, изградена през дългите години, прекарани в Лондон. В последните месеци този имидж започна да се разпада все по-главоломно, повлиян от безкрайното насилие в Сирия и безразличието на Асма към кръвопролитията в родината й. Непоколебимата й позиция зад Башар Асад и слабостта й към обувките с червени подметки ,,Кристиан Лубутен” и роклите ,,Шанел”, сътворени от Карл Лагерфелд, я правят интересна личност за мнозина въпреки международното възмущение. Информирани твърдят, че тя е пръснала луди пари за патъци на френския дизайнер, инкрустирани с кристали на стойност $6,000, докато нейната страна е била измъчвана от бедност и непрестанно насилие.

Светът доскоро беше поразен от безупречната й фасада. В западните медии до скоро тя бе описвана като изискана, елегантна, уверена, с ,,убийствено IQ” и с интерес към изкуството и благотворителността. През 2012 г. напомпана статия във ,,Вог” я нарича ,,роза в пустинята” , а френски вестник я описва като ,,лъч светлина в страна, пълна със сенки”. Мнозина са очаровани от изисканото й поведение, либералните възгледи и британския акцент. Тя получава златен медал от президентството на Италия за хуманитарна дейност през 2008-а и почетен докторат по археология от университета ,,Ла Сапиенца” в Рим.

Но днес, докато по-голямата част от света се фокусира върху предполагаемата химическа атака от режима на президента Башар Асад, неговата съпруга се държи, сякаш всичко е наред – публикува снимки, напълно несъответстващи на случващото се около нея, купува си модерни чепици и поръчва скъпо обзавеждане за дома си.

Тя дълго бе критикувана за мълчанието си в началото на сирийските бунтове. След множеството осъдителни реакции към нея изпрати първата си официална декларация до международните медии почти година по-късно след старта на сирийските протести. Г-жа Асад пусна имейл до ,,Таймс”, в който пише: ,,Първата дама подкрепя президента.” Тя изпрати още едно писмо, в което отново декларира подкрепата за съпруга си и разказа, че тя се грижи за пострадалите и за ,,жертвите на насилие”.

През март 2012 г. Европейският съюз замрази активите на Асма Асад и наложи забрана тя и други близки до президентското семейство да пътуват из неговите територии. Въпреки това първата дама на Сирия запази правото си да лети до Обединеното кралство защото има британско гражданство – но не и в останалата част от ЕС. Липсата на Асма по време на публичните изяви на съпруга й през 2012-а предизвикаха спекулации, че тя е напуснала страната или столицата Дамаск. За да опровергае слуховете, съпругата на Башар Асад се появи на благотворително събитие в операта в Дамаск. Тя започна все по-често да придружава съпруга си на различни срещи с привържениците му.

Профилът в Инстаграм, който семейство Асад си създаде през юли, разкри и всевъзможните опити на фамилията да спечели общественото одобрение на фона на двегодишната гражданска война в страната. Първата дама се гордее с почти 37,000 последователи и множество усмихнати снимки, на които е с децата си, прегръща възрастни жени, полага грижи за болните или работи в социална кухня.

,,Гардиън” обаче тиражира множество изтекли имейли на президентското семейство до техни приятели, които разкриха склонността на г-жа Асад да пазарува неконтролируемо. Според информацията тя често поръчва луксозно обзавеждане за дома си, включително и пет полилея на стойност над 420,000 долара от магазин в Лондон. Според статия в ,,Дейли мейл” първата дама обича да поръчва и западна храна за себе си и децата.

След тези разкрития Асма Асад бе наречена съвременната Мария Антоанета заради разточителния начин на живот. Отгледана и възпитана във Великобритания, 38-годишната г-жа Асад завършва ,,Кингс колидж” в Лондон със степен по компютърни науки и френска литература. За кратко работи като международен инвестиционен банкер, преди да се омъжи за президента Асад през 2000 г. Като първа дама на Сирия тя рядко прави публични изявления, но за сметка на това поддържа старателно лъскавия си начин на живот. Айман Абдел Нур, бивш съветник на Башар Асад, определи съпругата на президента като безсърдечна. “Тя е обсебена от това да изглежда винаги красива и модерна . 

Асма се интересува само от блясъка”, казва Нур. Според ,,Дейли експрес” тя е фанатично отдадена на визията си. Асма често е сравнявана в миналото с принцеса Даяна заради благотворителната си дейност. Но въпреки страстта й към известните марки модните библии смятат, че тя е далеч от Кейт Мидълтън и Мишел Обама. ,,Тя пазарува, за да отклони мислите си от хаоса, който цари около нея. Тя може да напусне Сирия, когато пожелае. Но достъпът й до чуждестранни медии е строго контролиран”, казва критик на режима.

Асма Асад не е единствената, която използва социалните мрежи, за да поддържа образа на семейството. През миналата седмица Хафез – синът на Башар и Асма, е публикувал статус във Facebook, в който нарича американците ,,страхливци” и предизвиква САЩ да започнат военни действия срещу Сирия, за да понесат последствията.

Въпреки всичко се твърди, че Асма и наследниците на президента живеят без пълен достъп до интернет, за да не се депресират от световното отношение към сирийската криза.

Михаела Витанова , BG VOICE

Последни от Свят

Отиди Горе