Апартейдът на ГЕРБ пресира по всякакъв начин протестиращите медици

в България
Loading...

Имам постоянен натиск от страна на МЗ и управляващите. Лъха ми на авторитаризъм! Това посочи председателят на Националното сдружение на частните болници и директор на столичната „Св. Богородица“ д-р Николай Болтаджиев. Това до голяма степен се дължи на започналите тази седмица протести на неговото сдружение, Лекарския съюз, Центъра за защита на правата в здравеопазването, личните лекари и други медици.

Д-р Болтаджиев разкри, че първите проблеми са настъпили в първите дни след празниците. Първото получено писмо било доклад на шефа на столичната спешна помощ д-р Георги Гелев до здравния министър Петър Москов, в който се казва, че „Св. Богородица“ отказала хоспитализация на двама пациенти. Веднага излязла и заповед на зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков до РЗИ за проверка.

„Тази администрация с официални писма направи така, че след два часа мина проверката. Те смятаха, че през празниците не сме работили, което не беше така. Имаше пълна проверка и от Медицински одит, която беше обективна. По мое настояване е направена проверка в спешна помощ – оказа се, че такива пациенти не само не са ни карани, но няма и никакви документи за тях“, каза д-р Болтаджиев.

Освен това през същата седмица линейка докарала пациент с перитонит по спешност, но линейката си заминала с човека вътре. „„Св. Богородица“ не е включена в заповедта на министъра за районирането на спешната помощ и спешна помощ не трябва да кара хора в нашата болница“, припомни д-р Болтаджиев.

По думите му и други медици от Плевен са подложени на същия постоянен натиск от проверки.

Още по-шокиращо е, че вчера двама служители на ДАНС са се срещнали с представители на Управителния съвет на БЛС и са ги разпитвали за предстоящия протест пред Министерски съвет, планиран за 6 април. За този ден се организира и транспорт от болниците в цялата страна към София, за да може всеки лекар, който иска да присъства пред МС, да може да го направи. Също така ще се разлепят плакати както в сградите на болниците, така и извън тях, за да се информират повече хора за предстоящия митинг идната седмица.

В понеделник Сдружението на частните болници и Центърът за защита на правата в здравеопазването ще обжалват служебния рамков договор.

Радина Василева, BIG5

Loading...

Последни от България

Електрошок

Loading... В началото на седмицата енерГЕПИйната мафия задейства план “Коледни подаръци” и
Отиди Горе