Анкара брои между 1000 и 2500 евро на турските емисари в България

в България
Loading...

Човекът на Местан Шабанали Дурмуш още е шеф на Висшия мюсюлмански съвет, а Хюсеин Хафъзов – негов член

След скандала с Лютви Местан, който потърси сигурност в турското посолство, на светло започнаха да излизат и дълго премълчавани истини за намесата на Анкара в делата на българското мюсюлманското изповедание. Шокиращо е, че двама от депутатите, които последваха бившия председател на ДПС, все още са в ръководството на Висшия мюсюлмански съвет – Шабанали Дурмуш все още е негов председател, а Хюсеин Хафъзов член.Най-вероятно двамата са вземали решения и са съдействали на турски ходжи и имами да пристигат безпроблемно в страната ни и да извършват религиозна дейност в джамиите на районните мюфтийства, прокарвайки интересите на турската държава.

Според сайта Епицентър.бг общо 70 члена на Дирекцията по религиозни въпроси на Република Турция са командировани в България и в момента работят на територията на страната ни. Те са пристигнали в периода 2013-2015 г. Това е ставало със съгласието или по настояване на главно мюфтийство, без да има реакция от ДАНС и МВР. Емисарите получават заплати от Анкара, чийто размер е 1000-2500 евро месечно. Скандално е, че във всички районни мюфтийства в България има по един представител на Дианета, а в трите средни мюсюлмански училища – в Момчилград, Русе и Шумен единият от зам. директорите и част от преподавателите са изпратени от Турция. Същото е положението и във Висшия ислямски институт в София. Излиза, че българската държава е дала на концесия на Турция мюсюлманската религиозна дейност у нас.

Турция проявява грижа и за около 350 български имами, които подпомага според нуждите и заслугите с между 200 и 600 евро месечно. Парите се дават на ръка. До преди няколко месеца от Дианета бяха взели под закрила няколко незаконни пансиона у нас за деца на бедни родители. В тях малчуганите изучаваха Коран. Такива имаше в Айтос, с. Билка, Бургаско и в Кърджали. Преподавателите се оказаха действащи имами от Турция и ходжи, а подслонът, храната, дрехите и религиозните курсове – напълно безплатни. След вдигнат шум от медиите службите закриха тези пансиони.

Дирекцията по религиозни въпроси на Република Турция, която е на пряко подчинение на премиера Ахмет Давутоглу, не жали средства за разпространяване на исляма и пропагандна дейност на емисарите си на територията на България. Проверка на Епицентър.бг установи, че в средното духовно училище за 1500 деца в Момчилград са инвестирани 4 млн. лв., дошли от южната ни съседка. В Шумен ремонтът на школото за имами е струвал 1,5 млн. лв. Месечно турската държава харчи и по около 2 млн. лв. за финансиране на главното ни мюфтийство, чиито сметки са блокирани повече от три години. Мюфтийството дължи на българската държава над 1,5 млн. лв. по ревизионни актове, но води дела, с които оспорва начетите, с надеждата дълговете да бъдат опростени по давност.

На 24 януари ще бъде проведена поредната нелегитимна конференция на мюсюлманите, предупреди проф. Недим Генджев с писмо председателя на Софийски градски съд, членовете на ВСС и шефът на правната комисия в парламента.“Конференцията освен, че се провежда под силен политически натиск, се организира и с помощта на чужда дипломация и вмешателство“, алармира Генджев. Повод да се обърне към СГС е обезпечителна мярка „сптиране на производства по вписване на промени“ по партидата на Мюсюлманското вероизповедание. Генджев оспорва легитимността на предишната извънредна мюсюлманска конференция от 2011 г. и вписването на Мустафа Хаджи за главен мюфтия. Искът е уважен от Софийски апелативен съд, чака се решение на последната инстанция – ВКС.
„Към настоящия момент няма опасения решенията на националната конференция на мюсюлманите да се окажат нелегитимни. Делото върви от пет години, то не касае легитимността на настоящото ръководство към този момент“, коментира говорителят на Главно мюфтийство Ахмед Ахмедов.

Николай Панков, който е бивш служител на Главното мюфтийство и експерт по исляма, обаче е на друго мнение. Според него действително няма проблем да се проведе въпросната конференция, но има проблем с вписването на решенията й. Това означава, че Мустафа Хаджи дори и да бъде преизбран за мюфтия, съдът няма да го впише заради обезпечителната мярка. Далеч по-нормално би било Хаджи да изчака решението на ВКС и след това да свика конференцията на мюсюлманите. /БЛИЦ

ВИЖТЕ Още: Янко Янков: От турското посолство ни звъняха посреднощ / Хората били заплашвани, че ако не са с Местан, значи не са с Турция и край с бизнеса им