Вашият виртуален всекидневник за новини,анализи и коментари,като никой друг

Американските военни вече имат право да арестуват журналисти

в Свят
Loading...

Командири на американската армия вече имат право да наказват журналисти и да се отнасят към тя кто като към участници в конфликта. Това съобщава Associated Press, позовавайки се на новите правила за водене на война, представени от Министерството на отбраната на САЩ.

“По общо правило журналистите са цивилни – се казва в документа – но те могат да бъдат членове на въоръжените сили, те може да придружават въоръжените сили или да бъдат обикновени непривилегировани участници в конфликта.”

В правилата също така се посочва, че репортажите за военните операции могат да бъдат много подобни на събирането на разузнавателна информация или шпионаж. По този начин журналист, който де факто се занимава с шпионаж, може да бъде “наказан” при задържането. Подробностите за тези наказания както и случаите за тяхната употреба, не се съобщават в документа.

Според международното право “непривилегированите страни в конфликта”, не са предмет на разпоредбите на Женевските конвенции и те могат да бъдат задържани за неопределено време без обвинения.

Loading...

Последни от Свят

Отиди Горе