Американските размисли за “Европейска война”

в Свят

Американски стратези смятат, че през следващите пет години страната ще се сблъска с “практически равен” противник. В рамките на тази формулировка, те разглеждат Руската армия, която бързо се модернизира, пише в статията на Forbes анализаторът Лорън Томпсън.

В случай на война с Русия Пентагона ще трябва да направи повечето от разходите и усилията от страните на НАТО, тъй както Съединените щати имат повече от 2/3 от ресурсите на съюза. Но най-вероятният изход от тази битка е разгром на американската армия, което би могло драматично да промени геополитическия баланс в Европа и Света. Влиянието на САЩ ще е намалено до минимум, вярва експертът.

Тази перспектива се формира заради действията на последните двама американски президенти – Джордж У. Буш, който взе решение за оттегляне на двете бронирани бригади от Европа, и Барак Обама, който обяви стратегически завой към Тихоокеанския регион и доведе до намаляване на американското военно присъствие в Европа.

Авторът на статията отбелязва, че американската армия не е осигурена с ресурси – федералното финансиране на година за въоръжаване е само $ 22 милиарда, а в Русия от 2010 г., работи десетгодишна програма на обновяване и модернизация на армията с бюджет от $ 700 милиарда повече .. част от тези средства ще бъдат насочени към сухопътните войски и авиацията. Поради това, армията на САЩ вероятно ще загуби една хипотетична Европейска война.

Защо разчита, че Вашингтон може да се измъкне само с “Европейска война”,след като им е ясно, че дори и един снаряд да, срещу Русия, означава пренасяне на войната в континенталната част на САЩ?

Според анализатори, има пет причини, поради които САЩ ще загубят войната:

1. Географско положение.
Източна Европа се мие от моретата, в които можете да въведете кораби само през тесните проливи. Русия създаде господстващо положение във водите и на сушата, и е готова за пристигането на американските войски.

2. Неготовност на американската армия.
Американската армия има само две стационарни бригади в Европа. “Руската армия ” просто ще ги смачка”, обяснява авторът.

3. Повечето от силите и средствата ще бъдат отрязани от театъра на бойните действия.
Русия има военни бази в региона на Калининград на Балтийско море, както и в Севастопол на Черно море. Поставянето на флота в тези води ще бъде много опасно предприятие за Съединените щати.

4. Съюзниците няма да помогнат.
Повечето от членовете на НАТО просто не искат да са въвлечени в конфликта, в боевете на територията на балтийските страни и Украйна.

5. Вашингтон не иска да ескалира конфликта.
Според експерта, Вашингтон няма да посмее да атакува по военни бази или единици на територията на Русия, тъй като това може да доведе до ескалация на конфликта и принуди Москва да използва ядрени оръжия. И нито една от европейските столици не е готова да понесе ядрена атака, заключава анализаторът.

Шефът на ЦРУ: Русия е страховит противник, с който трябва да си сътрудничим. И двете страни имат интерес от разгрома на тероризма, каза Джон Бренън по време на интервю на Бренън за Си Би Ес.Шефът на ЦРУ признава, че Русия има огромно влияние върху киберпространството, където „ние трябва да бъде много, много внимателни по отношение на това какво руснаците се опитват да направят за събиране на информация”.

Бренън каза още, че руският президент Владимир Путин е „агресивен” и „самоуверен” лидер, за когото Вашингтон трябва да бъде „много предпазлив”, тъй като Путин е способен да се бори за каузата на Русия благодарение на уменията си да „манипулира средата” в полза на страната си.

Главна мантра в демократичната американска предизборна надпревара стана идеята, че Русия е „заклет враг на Америка” и всеки, който предлага сътрудничество с Москва веднага става „помагач, марионетка или агент на Кремъл”, а понякога дори и „потенциален изменник на родината”, пише изданието The Intercept.

Интервю на Доналд Тръмп пред водещия на RT Лари Кинг, стана сензация. Според коментатора на изданието Slate Фред Каплан, нито един американец, още повече кандидат за президент, не трябва да се появява в руски телевизионен канал и да критикува САЩ.

Журналистите от The New York Times Джонатан Мартин и Еми Шозик на свой ред публикуваха материал, в който се казва, подобряването на отношенията с Русия заема централно място в кампанията на Доналд Тръмп, което би било „немислимо” за всеки републиканец от времето на Студената война или скоро след завършването й.

Според Гринвалд, главният парадокс е, че все още демократите начело с Хилъри Клинтън громят Тръмп за неговата симпатия към Путин и търсят около него кремълски агенти, но оставят своя съпартиец Барак Обама, независимо от постоянния му стремеж да уреди отношенията с Русия и упоритото му не приемане на Русия като заплаха за САЩ.

Дик Чейни за Обама и за кошмарния свят, ако Хилари го смени:
Русия заплашва НАТО, нахлувайки в суверенна територия, продавайки зенитни системи на Иран, използвайки свои военни за защита на режима на Асад, бомбардирайки подкрепяни от Америка бунтовници в Сирия и играейки по-голяма роля в Близкия изток, отколкото когато и да било. Из целия регион страните, които преди бяха стабилни съюзници на Америка, започват да си правят различни сметки. На Русия се гледа като на надежден съюзник, стоящ до Асад, докато САЩ се оттеглят от своите приятели. Постоянният поток на посетители от Близкия изток към Москва, включително наскоро израелския премиер Бенямин Нетаняху, е доказателство за засилващата се роля на Москва в региона. Нито Русия, нито Владимир Путин споделят американските интереси. Китай също се надига – застрашава свободата на корабоплаването през Южно Китайско море и развива оръжейни системи, които директно заплашват американското военно превъзходство.

“Нито един американски президент не е правил толкова много за отслабване на САЩ, за куцукането на отбраната ни и за подпомагане на нашите противници.

Днес нашите ВВС са най-старите и най-малки откогато и да било. Готовността на флота е в най-ниската точка от години”. Близо половината от частите на морската пехота, които не са разгърнати – тези, които реагират при непредвидени обстоятелства – страдат от дефицит. За първи път от десетилетия американското надмощие в ключови области не може да бъде осигурено. Обама едновременно изтегли американските сили от Ирак и Афганистан. Той нарича тази политика „прекратяване на войните.

Следващият ни президент трябва да се откаже от ядреното споразумение Обама-Клинтън, да разработи стратегия в консултации с нашите съюзници в региона за справяне с иранското държавно спонсориране на тероризма, и даде да се разбере, че всички възможности са на масата, когато се отнася за ядрената програма на Иран. Ние трябва също така да възстановим връзките си с всички съюзници по света, така че да можем да създаваме коалиции, необходими за победа над ислямския тероризъм и възстановяване на нашата сила и мощ. Това включва съживяване на НАТО и утвърждаването на непоклатимия ангажимент на Америка към най-ефективния военен съюз в историята.(Това да не е признание, че НАТО е мъртво, щом трябва да се съживява?).”

Автор: Йордан Халачев
Източник: ПРЕГЛЕД

loading...
Американските размисли за "Европейска война" by

Последни от Свят

Отиди Горе