Американските и британските спецслужби в Алепо излизат от сянката

в Свят

След няколко години позиционна война в Алепо и неговите околности през юни тази година правителствените сирийски войски и техните съюзници (шиитските части от Иран, Ливан и Афганистан, а също кюрдите) с подкрепата на руските ВКС успяха да прережат идващите от турската граница към града антиасадовски сили.

Алепо остана последната опора на терористичните групировки, затова битката за него може да се превърне в повратна точка в съдбата на Близкия Изток.

Именно тук става повече от очевидно, че става дума не просто за борба на войската на Асад със сирийските «въстаници», а за битка между двете коалиции: лидерът на едната от тях е САЩ, а лидерът на другата — антитерористичната — е Русия.

През ноември 2015 година при явното участие на инструктори от САЩ в Сирия бе свален руският Су-24. Този инцидент показа на света на чия страна е САЩ в Близкия Изток.

През февруари 2016 година, в периода на настъпление на сирийската армия в северната част на страната, американците успяха да натрапят примирие, с което прекъснаха настъплението и така съдействаха за засилването на получилите свежо дихание антиасадовски сили.

Самолетът Су-24, свален на границата на Сирия и Турция

Могат да се дадат още десетки примери за явната и скрита подкрепа на Държавния департамент и Пентагона, действащи в региона на терористичните групировки. Тази подкрепа днес би била още по-явна и мащабна, ако не беше предизборната кампания в САЩ.

В контекста на тази кампания администрацията на действащия президент Барак Обама не е готова да поеме отговорността за последствията от активизираното участие на военните на САЩ в Сирия. Отбелязвам, че кандидатът за президент Доналд Тръмп открито обвини Барак Обама и Хилъри Клинтън в създаването на «Ислямска държава», което от своя страна е допълнителен сдържащ фактор за Държавния департамент и Пентагона.

В тези условия активизирането на американското участие в сирийската война се осъществява по две основни направления

Първо, тя е свързана с действията на специалните служби, на фона на което напълно очакван се оказа призивът на екс-шефа на ЦРУ Майкъл Моред да се убиват руснаците и иранците.

Второ — продължаване политиката на войната срещу Асад и Русия с чужди ръце.

В края на юли някои западни средства за масова информация отбелязаха, че Държавният департамент подготвя отговор към Асад от юг, от страна на Йордания, която е приютила в себе си най-крупното в региона британско разузнаване, използвано понастоящем от САЩ.

Западът вижда врага не в терористите, а в Асад и Русия

В това, че зад бойците от «умерената опозиция», която в Алепо практически напълно се смеси с откровено престъпни терористични групировки, стоят САЩ, вече никой не се съмнява.
Затова основните усилия на западната коалиция в Сирия са насочени не да докажат обратното, а да дискредитират усилията на Русия в региона, да ликвидират обсадата на Алепо и победното настъпление на правителствените войски в северната част на страната.
Работата не се свежда само до това, че американските самолети често «по погрешка» хвърлят оръжие и боеприпаси на терористите, нито само в това, че «умерената опозиция» доброволно предава американското оръжие на джихадистите и преминава на страната на ИД.

Американските специални части и тяхното политическо прикритие действат и до днес по целия фронт на бойните действия чрез контролираните от тях терористични групировки в битката срещу сирийската армия и руските ВКС. Днес основен техен прицел е Алепо.

Маските наистина паднаха — едната част на Алепо вероятно е пълна със спецчасти от Запада.

NewsFront – Bulgaria

loading...
Американските и британските спецслужби в Алепо излизат от сянката by

Последни от Свят

Отиди Горе