„Америка за България“: „Вече няма да сме тихи, ще говорим гордо и високо, инвестираме 20 млн долара в БГ“

в БЪЛГАРИЯ
«Америка за България» потвърди дългосрочния си ангажимент към страната ни и ще продължи да инвестира по около 20 млн. долара годишно у нас.

(Припомняме, че «Америка за България» е наследник на United States Agency for International Development, USAID) — централен орган на държавното управление на САЩ в областта на помощ зад граница. Администраторът на Агенцията е неговият заместник се назначават от президента на САЩ със съгласието на Сената и действат в координация с Държавния секретар на  САЩ, бел.ред.)

Това стана ясно на среща на над 600 партньори на фондацията от над 75 български градове и села, съобщи Медиапул.

«Времената се променят, ние също трябва да се променяме. Вече няма да сме толкова тихи. Време е да говорим високо и гордо. Това е началото на усилията ни да изградим наша общност, да сглобим парченцата на пъзeла за една по-добра България», заяви президентът на фондацията Нанси Шилър.

Тя изтъкна, че фондацията е независима, неправителствена и политически необвързана.

Над 186 милиона долара е инвестирала фондацията за развитие на българския потенциал от 2009 г. досега.

Срещата се излъчи на живо във Фейсбук страницата на фондацията и бе открита от посланика на САЩ у нас Ерик Рубин. Той, както и Нанси Шилър, припомниха как започна всичко.

През 1991 г., само две години след падането на Берлинската стена, администрацията на президента Джордж Буш-старши прокарва Закона за подкрепа на източноевропейските демокрации. С отпуснатите за България 55 милиона долара се основава Българо-американският инвестиционен фонд, който инвестира у нас, подпомагайки с мениджърски опит и финансиране прохождащото българско предприемачество.

Припомняме:

Фондация „Америка за България“ е платила на две български ефирни телевизии отразяването на президентските избори в САЩ, съобщава сайтът «Епицентър». Българска национална телевизия, за която данъкоплатците дават над 60 милиона лева на година, е получила 30 600 долара за журналистически материали — живи включвания, аналитични репортажи и интервюта, за оспорваната битка между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. За същата работа, частната телевизия bTV е взела 26 500 долара.

Фондация „Америка за България“ е решила, че с 420 000 лв. фондация „Риск монитор“ на Стефан Попов ще бори организираната престъпност в България. Попов е бивш шеф на фондацията на Сорос — «Отворено общество». Неправителствената му организация ще подпомага изграждането на капацитета на Специализираната прокуратура за борба с организирана престъпност и институционална корупция. Не е ясно как точно ще стане това, но от години единствената работа на Попов в тази насока е да участва тв предавания, в която говори, как трябва да се бори престъпността и корупцията по висшите етажи на властта.

Варненското сдружение „Грамада“ на Маргарита Атанасова получава 486 000 лв. за „изграждането на последователна съдебна практика при търговски спорове“.

С нови 194 500 лв. е зарадвана фондация „Гъливър клиъринг хауз“ на Цветелина Петкова и Десислава Гаврилова. Двете дами стопанисват прословутата „Червена къща“, превърнала се през годините в място за срещи на кръга „Капитал“ и част от столичните сноби. Сега Петкова и Гаврилова с почти 200 000 лв. американски пари ще се противопоставят на „митовете и дезинформациите в българското общество“.

„Америка за България“ е решила отново да подкрепи независимата регионална журналистика в Пловдив. За тази цел на фондация „Отец Паисий 36“ са отпуснати 348 610 лв. НПО-ото стои зад регионалния сайт „Под тепето“. В Пловдив „Отец Паисий 36“ е известна с това, че самостоятелно и в съдружие печели от местната власт много субсидии за уж културни изяви в арт пространствата в града.

Особено внимание заслужава следващият грант на „Америка за България“. На Сдружение на европейските журналисти – България в България са отпуснати 363 420 лв. за „разрешаване на „непрозрачна медийна собственост, повтарящи се нарушения на Етичния кодекс на медиите и натиск върху отделни журналисти и медии“. Фондацията обаче далеч не защитава всички български журналисти. Създаденото от репортери от „Капитал“ НПО брани интересите единствено на работещите там или на медии, издържани чрез грантове от външни донори.

Крупната сума от 290 720 лв. получава сдружение „Редута БГ“ на Стойко Тонев. НПО-ото стои зад едноименния малък сайт, а целта на гранта е гръмка: „Консолидиране на аналитичната журналистика“.

Последният грант в област „Гражданско общество и демократични институции“ е за НПО-ото „Първи юни. То получава 301 000 лв., с които ще „подкрепя местните общности в Северозападна България“.

През 2007 г. Американската агенция за международно развитие (USAID) ще създаде два механизма за финансиране, чрез които страната ни ще получава подкрепа и след приключването на мисията й у нас. Това стана ясно по време на официална церемония по повод закриването на дейността на USAID в България.

Основният механизъм ще бъде Фондация „Америка за България”, която ще предостави финансиране на бизнес организации и неправителствени организации (НПО), за да се гарантира непрекъснатост в стартиралите реформи. Фондацията ще разполага по предварителни данни с около 200 милиона долара, които ще се получат от ликвидацията на Българо-американския инвестиционен фонд. Очаква се новата структура да започне работа от догодина.

Нейни приоритетни области са:

  • Развитие на частния сектор, предприемачество и бизнес образование;
  • Подкрепа на НПО;
  • Подкрепа на ключови бизнес сектори.

Преди старта на Фондацията обаче, Агенцията ще създаде заедно с German Marshall Fund „Фонд България”, който ще присъжда грантове на НПО, работещи в определени сфери на реформата. Ще се отпускат до 25 хиляди долара. USAID ще предостави 3 милиона долара на German Marshall Fund за създаването на Фонд „България”.

Целите на Фонда са:

  • Да продължи програмата на USAID в областите, където реформите не са приключили;
  • Да подкрепя местни партньорски организации, които продължат работата на Агенцията у нас.

NewsFront – Bulgaria

  • Фондация „Америка за България“ е терористична, антибългарска организация

 

  • „Америка за България“ най-после излъчи своята партия: „Да, България!“. Това е само кодовото название. Иначе да се чете: „Да, Америка! Не, България!“