Албания се превърна в Колумбия на Европа

в Свят

Макар и косвено, ситуацията в тази страна е свързана с напрежението както в Македония, така и с геополитиката на Целия Балкански полуостров, и не само…

Когато трябва да се похвали с постиженията на неговото правителство, албанският премиер Еди Рама често повтаря, че през последните 12 месеца размера на канабис, иззет от полицията се е увеличил три пъти. Спомняйки си този факт, обаче, Рама забравя друг: увеличение на конфискуваното е пряко пропорционално на растежа на плантации в цялата страна.

В навечерието на изборите на 18 юни, правителството на Тирана играе сложна игра. От една страна, трябва да успокои международните партньори относно сериозността на борбата им срещу организираната престъпност. От друга е наясно, че производството и търговията с канабис, според данни на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) осигурява малко под една пета от БВП на страната – оборот от над 2 милиарда евро годишно.

Докладът на Европол от 2017 за организираната престъпност в Европа потвърждава, че “земята на орлите“ представлява в момента основният център на производството и трафика на този наркотик в Европа.

Историята на марихуаната в Албания има дълбоки корени. След раздялата със СССР и след това с Китай през седемдесетте години, страната се оказа изолирана и в ръцете на диктатора Енвер Ходжа, твърдо решен да се бори срещу света, за да се защити марксистката си ортодоксалност. Лишаването от средствата за препитание от комунистическите сили, довежда до създаването на големи държавни плантации, представляващи сигурен източник на доходи, което допринася за разпространението и употребата на марихуана и сред най-нисшите слоеве на масите. В Тирана все още има хора, които си спомнят как семената са били използвани от земеделските производители да укротяват и най-неспокойните деца.

Посевите, оцелели след падането на режима и кризата на деветдесетте години подхранва незаконната търговия, насърчавайки разширяването на сделките, управлявани от организираната престъпност. В южната част на страната, са били построени анклави, където полицията не е смеела да влиза и канабисът става единственият източник на препитание за жителите на по-бедните планински райони.

Едно от най-известните места , село Лазарат, скоро става известно в Европа като Европейска столица на марихуаната. През 2013 г. министър-председателят Рама, току-що избран, извършва зрелищно почистване във военен стил, което трябва да е манифест на законодателна власт в името на борбата с трафика.

Ефектът от това нападение обаче се противопоставя на очакванията: в последните четири години, насажденията са се разширили извън свободните зони от миналото, стигайки до включване на северната част на страната. Въвеждането на нови виетнамски разновидности на растението, които дават плод, много по-бързо, отколкото родният, помага за по-нататъшно повишаване на производителността на албанските плантации.

Печалбата е огромна: според изчисленията на Би Би Си, веднъж преминали Адриатическо море на борда на надуваеми лодки или скрити в ТИР-ове, качени на ферибот, стоките се препродават на цена, седем пъти по-висока от себестойността на продукцията.

Независимо от старта на зрелищните полицейски операции, в сътрудничество с италианската полиция, конфискациите на канабис не спират. На 5 февруари италианската полиция спря камион в Анкона с осем тона наркотици, идващи от Дуръс; 24 март на финансовата полиция залови лодка с два тона край бреговете на Бриндизи. През първите 12 дни на месец април, в Албания са били иззети над 17 тона вещество- почти по тон и половина на ден.

Тези операции обаче, атакуват последствията, а не причината за този феномен: на търговията с канабис в действителност може се противодейства с унищожаване на растенията, когато те все още са млади, така че да се прекъсне цикъла на узряване. Но най-голямата пречка е в друго: корупцията. Според албанския разследващ журналист Лавдрим Лита, местните полицейски служители често си затварят очите по време на проверките: в замяна на подкуп от 20%, набезите се ограничават до по-малки насаждения, специално изолирани от по-големите, които остават недокоснати. Така правителствените статистики показват увеличение на заловените наркотици, а производството не спира.

Местните хроники разказват за корумпираните ченгета и канабиса, който се предава под носа на граничните служители. На 16 април, прокуратурата арестува за тежки престъпления 18 митнически служители в Тирана, Кяфасан и пристанище Дуръс: Всички те са обвинени, че са позволили транзита на десет тона наркотици за Италия.

Извън отделните епизоди, обаче, данните са други : производството и износа на марихуана в момента е единственото средство за оцеляване на много дребни земеделски стопани, които се поддават на сенчестите сделки на много от местните босове. Малки олигарси, които благодарение на новите земеделски техники и фалшивите проверки успяват да забогатяват все повече.

Страхът на антикорупционните асоциации, включително и политическото лоби е в това, че същите тези олигарси могат да повлияят при вземането на решения на следващите избори.

Джовани Мазини, Occhi della guerra
Превод за bultimes, Маргарита Русева

 

loading...
Албания се превърна в Колумбия на Европа by

Последни от Свят

Отиди Горе